Главата на Андрей Иванов падна наполовина. Преглед на националния печат

Дилемата между премиерската амбиция за по-бързото построяване на магистралите и апела на археолозите за опазването на  археологическите находки е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.
„Премиерът Бойко Борисов инструктира археолозите да си облекат ватенки и да си вземат по един калорифер, за да приключат бързо проучванията на тракийска гробница от VІ век пр. н. е., открита на трасето на автомагистрала "Струма".
Той беше на оглед на участъка от магистралата край радомирското село Долна Диканя заедно с министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски, както и от шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров...
„Няма да променяме графика за строителството, ние сме 50 години назад и встрани", на няколко пъти предупреди премиерът. По-рано министър Павлова обвини археолозите, че саботират строителството на магистралите и изнудват агенцията. Днес пред работещите на тракийската могила археолози премиерът обяви плановете си: "Работим, паралелно с това проучвате, каквото има ценно, Дай Боже да намерите, отива в музеите или можем да направим един музей тук отстрани"...
"Ако не беше магистралата, никакви разкопки нямаше да откриете", каза премиерът Борисов на ръководителя на разкопките Анета Бакъмска.
"Защо тогава не работите", попита премиерът. На аргумента на археолозите, че когато пръстта е по-твърда от керамиката, не могат да работят, отговори: "Ами тогава ще ви докарам калорифери, да се топлите вие и керемидите, а ако трябва Лили Павлова чадър ще ви държи, но до края на юни трябва да приключите", приключи темата премиерът.
"Прибирайте керемидите на топло и до юни да ви няма"
Той отново повтори, че сроковете за строежа на магистралата не могат да се отлагат." - пише в. „Дневник".
В. „24 часа" също цитира премиера по темата за археологическите находки:
„Каквото има като находки, дай Боже да се намери нещо ценно, ще отиде в музеите или или можем да направим един музей тук отстрани", каза премиерът Бойко Борисов... Той заяви, че че няма да чака проучвания до август и септември. "Има сняг три дни. Ще работят както всички работници работят в България", каза още Борисов...
Бойко Борисов заяви, че не можем да си позволим да изостанем със строежа на магистралата, за да не връщаме пари на Брюксел.
Според премиера страната ни е назад и встрани от другите държави с 50 години, а това налага строежите на магистралите да вървят по график.
До края на юни археолозите обещаха да се справят с проучванията на некропола и други находки между селата Дрен, Долна Диканя и Делян, за да не спира строителството, като заявиха, че свършеното досега е героизъм."
„С археолозите работим много добре. Това са 17 километра с 16 съоръжения, мостове и тунели. Даже са напред в сроковете, надявам се в края на лятото на 2013 година, някъде септември, да можем да се справим", каза Борисов и заяви, че се надява участъкът да бъде пуснат предсрочно.
„Сега копаем от двете страни, това тук остава", каза още Борисов, който видя на място разкрития от тракийски некропол. Некрополът датира от IV-VI век преди Новата ера и е единствен от този вид на Балканите. Разположен е на 300 кв. метра по протежението на магистралното трасе. В него траките погребвали в урни мъртвите след кремацията им." - пише по същата тема в. „Труд".
Всекидневниците цитират и американския посланик Джеймс Уорлик по темата за използването на СРС липсата на напредък по случая с Мишо Бирата, в който беше замесен премиерът Борисов.
„Година след като гръмна скандалът с подслушаните със СРС разговори на представители на властта, американският посланик Джеймс Уорлик запита защо не е имало пълно разследване по случая. "Аз все още смятам, че трябваше да има пълно разследване на този въпрос, за да се гарантира, че е бил спазен законът по отношение на приложението (на спецразузнавателните средства)", обяви дипломатът пред Би Ти Ви.
В началото на януари м.г. в медийното пространство изтече стенограма на разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, неговия заместник Антоний Странджев, финансовия министър Симеон Дянков, председателя на парламентарната правна комисия Искра Фидосова и премиера Бойко Борисов. В тях имаше данни за спряна митническа проверка в бирената фабрика "Леденика" на вече покойния Михаил Михов и оплакване за влияние при митнически проверки на големи фирми. Бойко Борисов обяви записите за монтирани, но после се оказа, че те са от специални разузнавателни средства. Заради изтичането им си отидоха двама служители на ДАНС и на МВР. Оставка подаде и тогавашният председател на агенцията Цветлин Йовчев. Прокуратурата започна проверка, но и до момента тя не е приключила.
Вчера Уорлик обяви, че този скандал е показал необходимостта да се преразгледа българското законодателство по отношение на СРС. "Имате нужда от ефективен инструмент, но също така да се гарантират правата на гражданите. И как да се осигури този баланс е важно да се разгледа. За жалост след скандала със СРС-тата, който се разгърна тук, нищо повече не последва", бе категоричен дипломатът. Той препоръча още да има строг контрол върху използването на тези средства.
За пръв път посланикът на САЩ даде да се разбере, че вотът за президент и за местна власт е бил зле организиран, и посъветва да се преразгледа законът за изборите." - пише в. „Сега".
В. „Дневник" също помества публикация по темата:
„Уорлик смята, че след скандала със СРС-тата от миналата година нищо не е последвало. "Понастоящем това, което виждаме, е тишина по въпроса. Мисля, че е важно правителството и Народното събрание внимателно да разгледат прилагането на СРС-та".
Година след  изтичането на първото СРС от разговори между шефа на митниците Ваньо Танов и хора на най-високи властови позиции, включително и премиера Бойко Борисов, останаха повече въпроси, отколкото отговори.
Попитан дали използването на СРС-та трябва да е повече или по-малко, Уорлик отговаря, че това е решение, което България трябва да вземе сама. "Аз бих казал, че трябва да се гарантират правата на невинните граждани, но също така ви трябва и ефективен способ за разследване. Има, разбира се, и друг вид способи за  разследване, като поставяне под наблюдение и редица други, не само СРС-тата"...
Той отбеляза, че правителството и съдебната власт имат сега "прозорец на възможност" да се задействат и да преодолеят предизвикателствата, макар че няма да им е лесно. Според американския дипломат премиерът трябва да демонстрира лидерство и наистина да може да доведе до реални резултати за гражданите."
Всички централни всекидневници отделят място на смяната на шефа на Столичния общински съвет Андрей Иванов.
„Борисов смени без обяснения шефа на столичните общинари" - съобщава в. „Сега".
„В 8 ч. сутринта на нарочна пресконференция вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов подава оставка. На разговор с Цветанов и премиера Бойко Борисов вечерта във вторник Иванов е помолил да бъде освободен по "лични причини". Новият шеф на столичните общинари ще е съветникът втори мандат Елен Герджиков, който активно участва в предизборната кампания на ГЕРБ. В общината той отговаряше за разработването на концепцията за "синя зона" и конкурсите за реклама, които още не са реализирани. Иванов остава председател на столичната организация на ГЕРБ и запазва поста си на общински съветник.
Въпреки че миналата седмица самият Борисов заяви, че има забележки към работата на Андрей Иванов, вчера вътрешният министър няколко пъти подчерта, че в дневния ред на заседанието на изпълнителната комисия "казусът "Андрей Иванов" не е присъствал. Никой обаче не коментира какви са конкретните забележки на премиера. Пресконференцията за смяната беше излъчвана пряко по 4 телевизии - чест, която не заслужиха пенсионните дебати в парламента в края на миналата година...
Иванов бе замесен в редица скандали около имотното му състояние, поръчки на общината и конфликта на интереси...". - се казва в публикацията.
В. „24 часа" съобщава, че „главата на Андрей падна наполовина":
„Два месеца и половина след изборите главата на шефа на столичния СОС падна. Новият председател на общинския съвет в столицата ще се казва Елен Герджиков. Той сяда в стола на досегашния Андрей Иванов, който е подал оставка след лична среща с партийния лидер Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов във вторник вечерта.
Цветанов изрично подчерта, че свалянето на Иванов изобщо не е съществувало като точка в дневния ред на комисията. И се позова на анализ, въз основа на който Иванов запазва поста си като шеф на софийската организация на герберите. Той определи резултата в София като "изключително успешен", а приносът на Иванов като "максимален".
Видимо разстроен, Иванов благодари, че не е имало насрочен подобен разговор и че в партията не са се поддали на публикациите и нападките в пресата. Не искал да коментира слухове.
След публикации, уличаващи Иванов в забавяне на важни решения, и твърдения за оплаквания на бизнесмени пред премиера, в интервю за "24 часа" той заяви, че е готов да си подаде оставката, ако Борисов му я поиска.
Още на следващия ден Борисов даде ясен знак в медиите, че не е доволен от работата на Иванов и имал забележки, но си ги запази за пред изпълнителната комисия на ГЕРБ. До момента обаче нито той, нито Цветанов, нито други членове на комисията са казали официално какви са забележките.
Според информация на "24 часа" обаче Иванов си отива, защото е лобирал за фирма пред чужд инвеститор, който пък се оплакал на премиера. Освен това в общината упорито се говори, че от няколко месеца той не е в добри отношения с кмета Йорданка Фандъкова и затова не е работил достатъчно за изборите."
В. „Труд" цитира коментар са Андрей Иванов за обвиненията към него:
"Повярвайте ми, просто ми омръзна това, което се изписа последните 4 г.", заяви досегашният шеф на Столичния общински съвет. На въпрос на "Труд" дали все пак има нещо вярно в публикациите, че е "набутал" софийски бизнесмен, продавайки му общински терен с тежести за 2 млн. лв., както и че е оказвал натиск на "Софийска вода", той бе категоричен , че това са инсинуации."
„Самият Борисов обаче призна пред "Труд", че има забележки към работата на Иванов и ще ги сподели пред изпълнителната комисия на ГЕРБ. И да го е направил обаче, вчера те не бяха обявени.
Иванов е председател на СОС от 2007 г. Кариерата му се свързва с Цветан Цветанов, с когото се познават отдавна - и двамата работят в МВР далеч преди да влязат в политиката. През 2010 г. името на Иванов бе забъркано в имотен скандал. От РЗС го обвиниха, че е придобил 52 имота за общо 10 млн. лв., за което беше проверен от НАП. Емблематични ще останат и първите му обяснения за имотно му състояние - 120 г. трудов стаж, негов и на родителите му. В крайна сметка НАП обаче не откри разминавания.
По време на предизборната кампания м. г. той бе обвинен и в конфликт на интереси около проекта за електронна община, но това не бе установено от комисията за конфликт на интереси. Конкурсът за системен интегратор бе спечелен от фирма на съпруг на бивша съдружничка на Иванов..." - продължава всекидневникът.
Според в. „Стандарт" смяната на Иванов и довела до разнобой в ГЕРБ за това кой да води общинарите:
„За нов председател на Столичния общински съвет изненадващо беше издигнат Елен Герджиков...
Очакването в редиците на властта беше, че Иванов ще бъде сменен от Николай Стойнев, който е близък до кметицата Йорданка Фандъкова. Явно за да има баланс на лобитата обаче, беше предложен Герджиков, коментираха гербери. Вчера общинари от мнозинството споделиха, че са очаквали лидерът и премиер да ги призове да подкрепят новата номинация. На група обаче отишъл заместникът му Цветанов. Въпреки че номинацията на Герджиков бе одобрена може да има изненади на гласуването за нов шеф на СОС днес, прогнозират общинари. Според тях хора от лагера на Фандъкова може нарочно да не дадат гласа си за Герджиков."
В друга своя публикация вестникът информира, че в средите на управляващата партия има настроения Йорданка Фандъкова да стане лидер на ГЕРБ-София:
„Кметът на София Йорданка Фандъкова да поеме и партийната структура в столицата, ако се стигне до смяна на настоящия партиен лидер Андрей Иванов, искат високопоставени ГЕРБ-ери.
Столични партийци споделиха пред "Стандарт", че Фандъкова е най-логичната смяна на Иванов. Тя се приема от всички добре, има безрезервната подкрепа на лидера Бойко Борисов, коментираха депутати и допълниха: "А и ще успее да съчетае работата в общината и ГЕРБ, тъй като със структурите основно работят тримата координатори Александър Ненков, Евгения Алексиева и Татяна Георгиева." Всички обаче не пропускат да отбележат, че в крайна сметка решението дали Иванов да си отиде от постовете в общината и в партията ще е на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини