Петър Петков хвана кръста на Богоявление

Петър Петков с кръста

Ерген  и покръстен, Петър Петков днес първи стигна до хвърления за Богоявление кръст. На традиционното освещаване на вода  в басейна пред пощата,  петима смелчаги се приготвиха да скочат. 18-годишният Петър беше най- бърз от всички и освен че извади кръста, грабна и наградата от 100лв. „За здраве скочих – каза смелчагата- днес баща ми е именник и на него го посвещавам“. Водата в басейна се оказала затоплена. От сега младежът е сигурен, че догодина пак ще участва в ритуала.

Малко след 11 часа шествие, водено от икони дойде от църквата „св. Георги“ до градинката пред пощата. Отците Георги и Станимир прочетоха молитва, а след ваденето на кръста благословиха смелчагите и събралите се миряни. След това свещениците влязоха в общината, съда и други обществени сгради, за да поръсят със светена вода за здраве и благополучие.

В кв. Дебър, на р.Мечка 12 смелчаги са скочили в студената вода и двама едновремно са стигнали до кръста – Георги Драгнев и Христос Цоцов. След ритуала егрените са се разделили на няколко групи са влезли по домовете на хората, за да поръсят със светена вода.

Дебърци в атака
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини