Ромски барони подготвяли убийството на висш магистрат. Преглед на националния печат

„24 часа": Галактион замесен в трансплантации на тъкани

Старозагорският митрополит Галактион повече от 1 г. е бил член на Съвета на директорите на Тъканна банка Остеоцентър - България. Това установи проверка на "24 часа", а фактът бе потвърден от шефа на банката д-р Румен Хичев.

Към любопитната дейност на духовника насочи президентът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, който в дебат за проблемите на църквата по Би Ти Ви вчера възкликна: "Не може владика да има клиника за трансплантации!" Той отказа да даде име и подробности, но проверка в информационната система ДАКСИ показа, че на 21 ноември 2007 г. Софийски градски съд вписва Галактион Любенов Табаков като член на Съвета на директорите на Тъканна банка Остеоцентър - България. Това е комбинация от светското му име Георги Любенов Табаков и църковното Галактион. Той сменя Марк Бъроуз в борда на директорите.

„24 часа": Ромски барони в ареста, поръчали убийството на висш прокурор

Трима ромски барони са арестувани за заговор за убийство на висш магистрат, Ицо Папата и бизнесмен от Своге.

Едната мишена бил прокурорът от Върховната касационна прокуратура Олег Янев, бивш следовател по делото за убийството на Андрей Луканов. Той бил поръчан заради издирвания подземен бос от Костинброд Йосиф Йосифов-Йоско, съобщиха наши източници, но отказаха подробности.

Тримата роми наели чужденец от бивша съветска република, който поискал 125 хил. евро, за да изпълни мократа поръчка. После кандисал да му платят само 100 хил. евро. За другите две жертви поръчителите обещали 75 000 евро. Янев трябвало да бъде ликвидиран в първите дни след Нова година. Арестите осуетили убийството.

Двама от заподозрените роми са братя от град Левски с прякори Чамур и Вачето.

Става въпрос за Георги Иванов и Васил Георгиев, съобщи БНТ снощи. Според други източници братята се казват Горанови.

„Труд": Ромски барони подготвяли убийството на висш магистрат

Трима ромски барони са били арестувани тази сутрин по обвинение, че са подготвяли и поръчали три убийства, едното от които за прокурора Олег Янев от Върховната касационна прокуратура, съобщи БНТ.

Другото планирано убийство е това на Шмит Точев - ромски лидер от Своге, а третият набелязан е небезизвестният ромски лидер Ицо Папата. Според информацията на БНТ, единият от задържаните е известен като Любо Кардараша от Костинброд. Известно е, че Ицо Папата има отколешен конфликт с конфликт с единия от задържаните - Любо Къдравия или Любо Кардараша. В средата на месец декември е арестуван чужд гражданин на бивша съветска република, който си е признал, че е един от хората, които са вербувани за извършване на трите мокри поръчки.

„Труд": Испания кара българите да се прибират

Испания прави всичко възможно българските гастарбайтери, които работят на нейна територия, да се приберат у нас. Причината е икономическата криза, заради която испанците наемат само свои сънародници на работа. Ето защо българските емигранти масово останаха без препитание. За това алармираха няколко асоциации на нашенци, които действат в тази страна.

Безработицата в Испания в момента е над 22%. Кризата засегна силно и нашата общност там, която по официални данни е около 150 хиляди души, но по принцип надхвърля 300 000 души.

„Стандарт": Пребиха още един от властта

Трети висш чиновник е бил пребит в края на миналата година, но случаят не е огласен. Александър Александров от Комисията за защита на конкуренцията е нападнат на 19 ноември привечер на ул. "Солун" 59 в столичния квартал "Борово". Облечен в черно мъж започнал да го млати с юмруци по главата. Александров е потърсил лекарска помощ с разбито и окървавено лице. "Да, има такъв случай, работим по него. Версиите за покушението са свързани с решения на КЗК", потвърдиха за "Стандарт" източници от СДВР. Според тях нападателят все още не е заловен. Самият Александров не бе открит за коментар, но негови колеги потвърдиха, че е дошъл на работа в синини.

Членът на антимонополната комисия е нападнат два дни преди побоя над директора на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов. Александров е издебнат само на стотина метра от мястото, където на 29 декември бе пребит с метални боксове шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

„Стандарт": Продават тайно хотели

Собственици на хотели ги предлагат тайно за продажба в интернет. В обявите не се споменава името на комплексите, за да не изпуснат клиенти. В много от случаите сградите се продават под тезгяха, за да не се разчуе, че има проблем. Това обаче крие рискове за туристите, които купуват почивки, без да разберат, че може да останат излъгани заради евентуален фалит.

Става въпрос най-вече за комплекси, купени със заеми по време на строителния бум. Заради дългове към банки и други кредити много от тях са закъсали, твърдят от туристическия бранш. Чрез обявите по интернет хотелиерите се надяват да вземат много по-високи цени, отколкото ако бизнесът им се обяви на публичен търг. Брокерите, които посредничат при продажбите, са инструктирани да не дават твърде много сведения за хотела, освен ако не надушат сериозен интерес. Те стриктно спазват инструкциите заради примамливата комисиона, която ще получат при осъществена сделка.

„Монитор": Частните училища свалят таксите

Частните школа свалят таксите с около 1000 лв., след като държавата поеме издръжката на учениците. Това каза Милена Славчева, председателката на асоциацията на частните училища. Тя обясни, че в момента с просветното министерство обсъжда размера на субсидията за ученици които плащат, за да учат при по-добри условия.

,,Възможно е тя да е по-ниска от издръжката на децата на държавните училища и да варира между 700 и 1000 лв. Какъвто и да бъде размерът обаче, ние ще намалим таксите със съответната сума", уточни Славчева. От асоциацията имат уверението, че този текст ще бъде записан в новия закон за народната просвета, който трябва да се гласува от Министерския съвет в началото на годината.

„Монитор": Решетки за негодни храни

Преди старта на летния туристически сезон да бъдат приети нормативни промени, криминализиращи предлагането на некачествени храни. Това обяви вчера земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от бТВ.

За търговеца или ако пък производителят си е позволил да я задържи в складовете си, докато й мине срокът на годност, и примерно да я преопакова, за да я пусне, защото има и такива случаи, той също трябва да носи персонална наказателна отговорност каза министърът. Трябва да има предвидена подобна мярка, защото в момента санкциите са предимно финансови, добави той.

„Монитор": Синодът разреши ин витрото с условия

Под натиска на общественото мнение Светият синод екстремно промени позицията си по отношение на зачеването ин витро. С големи червени букви в сайта на Българската патриаршия архиереите публикуваха текст, от който става ясно, че асистираната репродукция може да се практикува и да не се счита за грях, ако всички оплодени успешно при изкуствената стимулация яйцеклетки бъдат износени, а бебетата от тях - родени. Синодалните старци обаче са категорично против бъдещите родители да избират колко от ембрионите да бъдат оставени и колко да бъдат унищожени.

„Сега": Кабинетът ще стимулира иновациите с още бюрокрация

При пълната си неспособност да създаде среда, която да насърчи иновациите в бизнеса, кабинетът чертае нови планове за бюрократично "стимулиране" и за безсмислено пилеене на пари - уж в името на фирмите. За целта икономическото министерство е произвело проектозакон, който предвижда създаване на специално държавно предприятие, което да управлява и харчи фонд за иновации, както и учредяване на нов съвет, който да обгрижва предприемачите, въвеждащи изобретения и подобрения в работата си. Предлага се дори освобождаване от осигуровки за срок от 3 години на фирми, които назначават кадри, занимаващи се с изследвания и развойна дейност.

„Дума": Поредна гавра с българския лекар

За пореден път се гаврят със статута на българския лекар, заявява в декларация Сдружението на лекарите от медицинската експертиза. Поводът за тяхното недоволство е влизането в сила на законова разпоредба, според която лекарите от ТЕЛК и НЕЛК ще възстановяват изплатените обезщетения или пенсии за инвалидност, ако впоследствие решението им бъде отменено или изменено от по-горен административен орган или административен съд.

От сдружението предупреждават, че ще се стигне до закриване на много експертни комисии заради нежеланието на лекарите да работят под натиск. Лекарите от медицинската експертиза определят текста като "дискриминационен, който криминализира труда им". Според тях ще има четири големи последици от новите правила: закриване на много от комисиите, занижаване на определените проценти трайно намалена работоспособност, удължаване на сроковете за експертиза поради загуба на голяма част от работното време на лекарите в "нелепи и безсмислени дела по различни съдебни инстанции" и ликвидиране на цялата система на медицинската експертиза.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини