2011-а: Надлезите и Parvomai.net събудиха Първомай

Отминава 2011-та година и това е повод  да се огледаме, да видим с какво ще я запомним. Кои са събитията, които я белязаха и кои от тях ще са отправна точка в бъдещето. Без излишна скромност, можем да се похвалим, че parvomai.net е медийното събитие в градеца ни. От над 1500 уникални IP-адреса за един ден са прочетени някои новини по време на изборите. Средно 800 са дневните посетители, които следят новините в сайта. А още нямаме навършена и една годинка.

Според читателите на сайта две събития ще останат в историята на града ни – изборите и затварянето на прелезите. След „голямата политическа тупурдия“ в общината промени на пръв поглед няма – стар кмет, в повечето села – стари кметове, стар председател на общински съвет… Но с нов зам.кмет и нов секретар на Общината. Красимира Александрова стана заместник –председател на ОбС.  ГЕРБ не спечелиха изборите, но трайно се намесиха във властта  и точно тогава като шамар прозвуча последната сесия. На нея предложението им да бъде удължен договора на д-р Маджаров беше отхвърлено. За пръв път се появиха пробойни в целостта на управляващото мнозинство и групата на кмета не гласува единодушно. Д-р Митко Хубинов не успя да се пребори за кметския стол, но създаде учудваща коалиция от леви и десни, твърдо решени да променят Първомай. Очевиден е ентусиазмът и амбицията и на новия социалистически лидер Николай Митков. Изненадващият успех на изборите на д-р Добрин Кръстев даде повод за различни клюки и политически интриги. А всичко изброено до тук, ни кара да очакваме любопитна политическа 2012-та на местно ниво.

Прелезите и надлезите събудиха заспалото ни гражданско съзнание. Започнаха да възникват инициативни комитети за съединяване на северен и южен Първомай, майките поискаха нови детски площадки и съоръжения. А НКЖИ ни обещаваха, обещаваха… От края на септември чакаме да пуснат асансьорите във подлезите. После имаше отсрочка до 1-2 седмици след изборите, до края на годината…, но така и не разбрахме на коя година. За прокар вече не се говори – както пророкувахме – ще свикнем и без него. Инициаторът Янко Диков не се е отказал, но все по- малко се говори за това. Хубавото е, че след падналия сняг, на надлезите има само едно пътно произшествие. За него разбира се, не научихме от бюлетина на МВР.  Министър-председателят дойде и ни показа, че по новата линия може да се вдигне висока скорост, но влаковете не се очаква да станат бързи. А очакваме любеновци да почерпят за прокара, за който първомайци така им завиждат. И понеже искаме да намерим хубавото във всяка ситуация, не може да не отбележим, че вече не ни се налага да чакаме на прелези докато мине  влакът.

Гражданското общество се събуди и в Дебър. Местните не позволиха в квартала им да се построи център за настаняване от семеен тип. Няма да цитираме техните доводи отново, защото не бихме могли да ги определим като достойни.  Факт е, че друг подходящ терен до сега не е намерен и се очертаваме като втората община в България, която не успява да се възползва от този проект. А като награда за всичко това, децата в Дебър получиха нова площадка.

Нови площадки – за спорт, отдих и за малчугани започнаха да се изграждат и в Първомай. Те са част от прословутия проект за 4,5 млн. лева, с които ще бъдат ремонтирани  16 улици и подновено осветлението.  Стартирал малко преди изборите, той ни остави с разбити тротоари в снега и бордюри,  непозволяващи да си приберем колите в гаража.

С две новини влязохме в полицейските хроники – ужасяващата катастрофа край Брягово и ареста на Петър Павлов – Растера.

Обхваналите България протести получиха слаб отзвук в Първомай- земеделци и животновъди протестираха срещу замърсяването на реките в региона, но не и срещу правителството. С цените на горивата се съгласихме всички. Работещите в БДЖ на гара Първомай бяха безучастни наблюдатели на стачката. А автобусът на 30-ти ноември тръгна за София преди обявения първоначално час, оставяйки разочаровани желаещи да се включат в националния протест.

Лятото отново беше богато за археолозите, работещи около Буково, Драгойново и Искра. Изключително впечатлен от работата им остана светилото в науката за траките проф. Иван Маразов. За пръв път разкопките бяха посетени от голяма група туристи от друга община. А възстановката на ритуала по мачкане на първото грозде е на път да се превърне в събитие№1 за буковци.

Новините в областта на спорта бяха свързани най-вече с футбол и карате. Децата от отборите на Борислав се представиха отлично в шампионата и турнирите, а малките каратисти завоюваха медал след медал на различи първенства. За да поздрави спортистите ни, ни гостува световният шампион по плуване Петър Стойчев. Специални плакети отнесоха ветераните Митко Митев и Иван Иванов.

2011 ще запомним с успехите на първомайските ученици в състезанията по ИТ – при малките  от Дебър, при по-големите от СОУ “Проф. д-р Асен Златаров“. Почти всички училища се похвалиха със спечелени проекти на стойност хиляди левове.

Най-четената новина за изкуство в сайта е за Първия празник на изкуствата. Надяваме се той да стане традиционен. Читателите са проявили любопитство и към случващото се на Празника на тракийската музика. За много кратко време дуетът Нани и Вени стана популярен в Първомай, без те да са се виждали все още на живо. Иван Гранитски стана благодетел №1 за читалищната библиотека. Като изборна 2011 беше белязана и с посещението на много и добри спектакли. Едни от най-известните и обичани български актьори играха на сцената на читалището, а ние се представихме достойно – пълнейки залата.

Най- разглеждани са снимките от албума за Републиканското първенство по водомоторни спортове, направени от Костадин Момчилов и Кирил Киряков.

Обзорът ни няма претенциите да е изчерпателен. Той е направен на основата на статистиката за най-четените материали. Ако сме пропуснали  нещо важно – извинете ни. И бъдете усмихнати през 2012-та. За повече добри новини – наздраве!

Теди Кирякова

ТОП 10 на най-четените новини:

  1. Ясен е съставът на Общински съвет. Хубинов скъси дистанцията :: Parvomai.NET :: Новини :: Първомай
  2. Д-р Кръстев: Ще даваме помощи за млади родители :: Parvomai.NET :: Новини :: Първомай
  3. Папазов взе трети мандат :: Parvomai.NET :: Новини :: Първомай
  4. 19-годишна от Първомай загина в катастрофа :: Parvomai.NET :: Първомай
  5. Земеделци, воеводи и демократи ще променят Първомай с Хубинов :: Parvomai.NET :: Новини :: Първомай
  6. Папазов с 38%, води на Хубинов :: Parvomai.NET :: Новини :: Първомай
  7. Втора рокада в Общинска администрация :: Parvomai.NET :: Новини :: Първомай
  8. Първа оставка е подадена в Община Първомай :: Parvomai.NET :: Новини :: Първомай
  9. Parvomai.NET :: Новини :: Първомай :: Прибраха Растера
  10. 36% вече са гласували за кмет (обновена) :: Parvomai.NET :: Новини :: Първомай
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини