Вместо празник – кошмар в Ница (обзор)

14 юли - националният празник на Франция. Парадът на „Шанз Елизе” е приключил без инциденти. Фойерверки озаряват нощното небе в големите градове на страната. В Ница столицата на Френската ривиера хората се разотиват по домовете си след традиционното светлинно шоу. Тогава започва ужасът.

Бял товарен камион с бясна скорост се втурва по пешеходния булевард „Променад дез англе”. 2-километра – това е разстоянието, през което камионът, взет под наем, преминава през множеството. На място загиват над 80 души, Още поне сто са откарани в болница, голяма част в много тежко състояние.

Сред жертвите има много деца останали навън до късно, за да гледат зарята. В крайна сметка френските власти, които цял ден говориха за безпрецедентни мерки за сигурност успяват да спрат камиона и да застрелят водача.

Той е 31-годишен, от тунизийски произход, известен на полицията за хулиганство.

Преди още властите да успеят да обявят национален траур, хората  изразиха съпричастност с жертвите на трагедията и на много места знамената бяха свалени наполовина.

Реакциите

Френският президент Франсоа Оланд определи атаката като терористичен акт. Извънредното положение в страната ще бъде продължено с още три месеца. То беше въведено по време на ноемврийските   атаки в Париж и трябваше да бъде вдигнато на 26 юли.

Само часове преди атаката, Оланд обяви, че мярката ще бъде вдигната, защото не може да продължава вечно.

Държавният глава обяви тази нощ, че резервисти от армията ще се използват за гарантиране на сигурността в страната. Те ще оказват подкрепа на полицията и жандармерията.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов пристигна спешно в Ница тази нощ и проведе там с местните власти съвещание за ситуацията в града: "Нивото на бдителност остава много високо, защото ние сме във война с терористите, които искат да ни уязвят на всяка цена и колкото е възможно по- брутално"

В Париж започна извънредно заседание на кабинета, председателствано от президента. По-рано Оланд съобщи, че е задействан междуправителствения кризисен център във връзка с атаката в Ница.

Българи на мястото на трагедията

В района на Ница живеят около 10 000 българи. Един от тях е бил леко ранен при атаката. Десетки други са се разминали на косъм.

Двама наши сънародници все още се издирват.

Посланикът ни в Париж Ангел Чолаков даде телефон, на който всеки, разтревожен за близките си в страната, може да получи информация: 0033/1-45-51-85-90

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    1 0
    22:26, 15 юли 2016
    Толерастията и педерастията на управляващия чифутски основно елит в цяла европа докараха континента до това положение...да се връща хитлер и да почисти боклука...
Последни новини