Палежите не спират: 3 в Бургаско и 2 в Разградско. Преглед на националния печат

„24 часа": Хващат 4-ма с бутилки гориво, палели печката с него

Полицията се опитва да отговори на огнения терор - след ареста на софиянеца с прякор Куката миналата нощ униформените спипаха в столицата 4-ма души с туби и шишета нафта, бензин и други запалителни течности, съобщи МВР.

Единият от задържаните обяснил, че запалителната течност е за автомобила му, а другият - за да пали печката си, уточни вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.

И 4-мата се проверяват за съпричастност към палежите в София. Ако се потвърдят думите им, те ще бъдат освободени, каза министърът.

След последния атентат на платен паркинг до Зимния дворец в Студентски град във вторник вечерта СДВР и дирекция "Специализирани полицейски сили" започнаха мащабна акция.

На мушката на полицията попаднали 2600 души, от тях 93-ма са криминално проявени.

„24 часа": Плевнелиев е избран законно за президент

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова са избрани законно за президент и вицепрезидент.

Това следва от днешното решение на Конституционния съд, който отказа да касира вота. 12-те магистрати единодушно отхвърлиха искането на 71 депутати от БСП и ДПС за заличаване на изборния резултат заради посочени от тях осем нарушения.

Според съда гражданите не са били лишени от правото си да гласуват. Действително отделни секции са обхващали повече от 1000 избиратели, но в нито една не е установено да са гласували повече от 936 души. Това е максималният брой за гласоподаватели в една секция при парламентарен вот. Изборният кодекс не предвижда максимум за комбинирани избори, каквито бяха последните, и това е пропуск, посочват съдиите.

„Труд": ГЕРБ променя закон в полза на Цветан Василев

Законодателни промени в услуга на финансовия и медиен магнат Цветан Василев се гласуват в българския парламент. Става дума за поправки в Закона за електронните съобщения, чието окончателно приемане в пленарната зала започна в сряда.

С промените се обявява готовност да се пусне още един мултиплекс (фирма, която разпространява цифровия тв сигнал). Срокът за начало на конкурса обаче е 1 септември 2013 г., когато трябва да спре окончателно аналоговият ефир и да се премине към изцяло дигитален сигнал. За потребителите това означава, че ще приемат безплатно много повече програми в сравнение със сега разпространяваните ефирно.

„Труд": Палежите не спират: 3 в Бургаско и 2 в Разградско

Огнените фойерверки от палежите в София лумнаха и в други градове и села. Часове след новите четири запалени коли в "Студентски град" в София, пламъци обхванаха автомобили в Бургас, Карнобат, Несебър и два в разградското село Китанчево. Засега от МВР твърдят, че те нямат общо с атентатите в столицата.

Рано сутринта в сряда бандити залели с гориво и драснали клечката на "Ауди А4" в бургаския кв. "Братя Миладинови". Колата е собственост на 25-годишния Христо Димитров, който е доставчик на интернет услуги. До автомобила била открита и стъклена бутилка с парче плат в нея, както и пластмасова туба от 5 литра, която силно миришела на бензин.

„Стандарт": Арест за шише нафта

Шише нафта или бензин може да прати всеки в ареста. Полицията се кани да прибегне към радикалната мярка заради продължаващите палежи на коли. Освен в София лумнаха возила и в Бургас, Карнобат, Несебър и край Разград.

При акцията заради колите факли бяха задържани 63-ма софиянци. Трима от тях носели шишета със запалителна течност, но обяснили, че ще си разпалват печките.

По този повод премиерът Бойко Борисов обяви, че се обсъждат промени в закона, за да може да се търси отговорност в такива случаи. Сега можем да ги обвиним само ако ги хванем на мястото на палежа, коментира Борисов.

„Стандарт": Кабинетът като Дядо Коледа

Кабинетът ще е на всеки километър в следващите месеци. Премиерът и министрите ще заседават във всичките 28 области. Така местната власт ще може да си каже проблемите, а шефовете на ведомства ще се запознаят на място с нагласите и икономическата ситуация.

"Горещ" телефон ще свързва кметове и министри, нареди премиерът Бойко Борисов след първото изнесено заседание в Пловдив вчера. Местните управници ще се свързват по специалната линия с шефовете и експертите на ведомствата, с които работят по европроекти. На телефона ще има определен човек за контакт, а министерствата ще са длъжни в 7-дневен срок да задвижат кореспонденцията.

„Монитор": Късаме с GSM оператора с месец предизвестие

Договорът с мобилен оператор може да се прекрати по желание на абоната с едномесечно предизвестие, независимо от срока, за който е уредена предварително услугата. Това е записано в поправките в Закона за електронните съобщения, част от които депутатите гласуваха вчера, и се очаква да приемат окончателно днес.

„Монитор": 5000 се отказаха от български паспорт

Близо 5000 нашенци са се отрекли от родината през последните десет години с отказ от българското си гражданство, показва справка на сайта на държавния глава.

„Монитор": Бойко иска рейтингова агенция за Европа

България подкрепя идеята за създаване на европейска агенция за кредитен рейтинг, стана ясно вчера от изказване на премиера Бойко Борисов, който взе участие в конференция за перспективите за развитие на небанковия финансов сектор.

„Сега": Борисов и МВР искат всеки с туба бензин да се третира като престъпник

Всеки, който носи шише бензин, бутилка спирт или пък туба с нафта, може да се окаже под ударите на Наказателния кодекс и дори да лежи в затвора, ако се приеме идеята, лансирана от премиера Бойко Борисов и от вътрешния министър Цветан Цветанов. Вчера двамата стовариха вината за зачестилите палежи на автомобили и безсилието на полицията да ги спре върху Наказателния кодекс. Досега са изгорели поне 40 автомобила.

„Дума": БДЖ спря всички дневни влакове

БДЖ спря вчера всички влакове, които трябваше да се движат по разписание между 8 и 16 часа. Вчера не се движиха както пътнически, така и бързи влакове. Според ръководството на железницата мярката се налагала заради стачка на служителите й, която продължава 21 дни. Спирането на влаковете било, за да не се правят излишни разходи. Ако стачката свърши преди 5 януари, влаковете ще бъдат пуснати в движение, обявиха от БДЖ. Според данни на ръководството вчера сутрин са стачкували само 17 служители.

Решението си за спиране на влаковете ръководството на компанията обяви още преди няколко дни след поредните неуспешни преговори със синдикатите. Реално от вчера до 5 януари следващата година няма да се движат около половината от пътническите влакове в страната. От БДЖ обявиха още, че от 10 януари 2012 г. спират окончателно още 138 влака. Синдикатите продължават да настояват, че изваждането от движение на 166 влака е локаут.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини