Д-р Маджаров: МБАЛ– Първомай не отстъпва на никоя общинска болница

Д-р Иван Маджаров е управител на „МБАЛ-Първомай“ в края на мандата си от три години. Вече има предложение, внесено в Общински съвет, без конкурс да бъде подновен договора му.

Каква беше годината за МБАЛ – Първомай?

Една спокойна година. Запазиха се дейности, има договори за повече пътеки. Въпреки, че започна много бурно и бяхме на ръба да ни закрият заради нови и по-високи критерии – годината премина добре. Ние сме една от петте общински болници в България, които имат ръст в броя на пътеките и съответно сме получили по-висок бюджет отколкото през 2010година.

Това означава, че нямате дългове?

Дългове болницата няма от 8 години. В края на миналата година имахме 120000лв счетоводни загуби, но те бяха бързо компенсирани. Заради критериите ни се наложи много бързо да направим Отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, за което бяха отделени много средства.

Какви пари са инвестирани за ремонт и нова апаратура?

80 000лв – собствени средства за ремонт и 170000лв за нова апаратура, като част от тези средства – около 25000лв са дадени от общината. 50% от дограмата е подменена и то изключително на стаите за болните.  Сега на дневен ред е външната фасада и административния корпус. Имаме 4 готови проекта  - за подмяна на компютърната мрежа и нов софтуер, за подобряване условията на труд и оборудване с антибактериално облекло, маски и ръкавици и т.н. Подготвят се още два проекта за скенер и модерна апаратура за акушеро - гинекологичното отделение.

А заплатите какви са? Навреме ли се изплащат?

Средната заплата е около 700лв. Разбира се, пазачите взимат много по- малко. Но една медицинска сестра с различните добавки – за клас прослужени години, от пътеките, за нощен труд получава над 5-600лв, което е добра заплата за общината. Въпреки това имаме сериозен недостиг на медицински сестри и акушерки. За това и в болницата има политика – готови сме да дадем стипендия на студенти, обучаващи се за медицински сестри, акушерки и лекари, ако подпишат договор, че ще работят 3 години след завършване на образованието си при нас.

Напоследък се заговори доста често за лекарски грешки. Тук имало ли е такива случаи?

Мисля, че понякога нещата се преекспонират. Никога лекар не е отишъл да работи с намерението някой да умре. И в болница няма как да се спасят всички пациенти. Тук е имало няколко случая на родилки, които са били на ръба, но благодарение на подготовката на лекарите  от отделението за сега нямаме смъртен случай. Освен това завеждащият – д-р Кръстев поддържа набор от много скъпи, но нужни лекарства, за да може бързо да се реагира когато има критичен пациент. Грешки стават, но за сега нямаме фрапиращ случай (Слава Богу)

Вече е публикуван  проектът за новата наредба за болничните заведения.  Има ли нещо в него, което да Ви притеснява?

Не, няма. Критериите не са сигурни, но така като са записани до тук – първомайската болница отговаря на тях – много над минималния брой легла сме. По отношение на използваемостта на базата – имаме над 80% заетост, пациентите ни са над 7000 годишно. Обезпечени сме с апаратура и кадри.  Като най-голям проблем са ни кадрите. Твърдя, че без инвазивните кардиологични болници, по апаратура не отстъпваме на никоя друга болница. Отдалечеността ни от областния център също е критерий в наша полза.

Готови ли сте да направите дневен стационар?

Разбира се – това изобщо не е трудно. Стига да се въведе като практика.

Говори се за „интегрирано обслужване на населението“. Какво означава това?

На общопрактикуващите лекари в проекта е заложено да се разреши да работят в диагностични центрове и на други места извън практиката им. До сега имаше лутане от страна на пациента ако му се случи нещо към кого да се обърне – специалист, спешна помощ, на GP-то ли. Сега се предполага, че към когото и да се обърне веднага ще получи помощ, без да го пренасочват от едно място на друго.

Как оценявате предложението да купувате медицинските изделия и на същата цена да се предлагат на пациентите ви?

Това трябва да се обмисли много добре. Не е лоша идея, но е нужно внимателно да се обсъди. Ние не искаме да печелим от търговска дейност. Изобщо болниците трябва да се отърват от всичко, което е несвойствено на болничните дейности. Така както се отказахме от кухнята и сега храним болните с кетеринг за 4 лв на ден.

В края на мандата си, доволен ли сте от работата си? Изброихте доста успехи...

Те не са само мои. Това са успехи на всички, които работят тук. Никъде не казах, че аз съм направил едно или друго. Старал съм се да бъда добър мениджър. Оценката на тези, които се лекуват тук е ясна, щом не са се отказали от нашите услуги. А за това какво е мнението на Общински съвет – все пак те са работодатели – ще се разбере съвсем скоро.

Интервю на Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини