Спасяват пощите, били новото БДЖ. Вестниците в неделя

„Труд": "Атака" изключи Димитър Стоянов

Евродепутатът Димитър Стоянов беше изключен в събота от "Атака", съобщиха от партията за БТА. Това е станало на заседание на висшия орган на политическата формация - Централния сбор.
Димитър Стоянов, който е доведен син на лидера Волен Сидеров, е злепоставил и уронил престижа на "Атака" и ръководството й с публичните си изяви - това са мотивите на националистите за отстраняването на младия политик.
Преди дни изтече информация, че Димитър Стоянов е поискал на заседание на парламентарната група на "Атака" оставката на Волен Сидеров заради катастрофалното представяне на изборите.

"Стандарт": Тръгва и газовата връзка с Турция

След като през лятото започна активната работа по междусистемната газова връзка между България и Гърция, скоро същата съдба ще има и интерконекторът ни с Турция. Това стана ясно след срещата между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и турския му колега, отговарящ за енергетиката и природните ресурси, в Истанбул. Двамата разговаряха на Черноморския енергиен и икономически форум и се споразумяха между България и Турция да бъде подписано политическо споразумение за изграждането на българо-турска междусистемна газова връзка. Така двете държави ще декларират, че проектът е от стратегическо значение. Това реално ще отвори пътя за изграждане на тръбата, по която страната ни ще диверсифицира източниците за доставка на газ.

„Стандарт": Пореден опит за преврат в "Петрол"

Късно следобед в петък е направен поредният опит за преврат в "Петрол Холдинг". Това става ясно от официално изявление на Митко Събев, който е собственик на 47.5% от капитала на дружеството. Между 16:41 и 17:56 ч в петък адвокат Теодора Йорданова, пълномощник на другия основен акционер в компанията Денис Ершов, е подала в Агенцията по вписванията заявления за вписване на промени и обявяване на акт по партидата на "Петрол Холдинг" АД, касаещи проведени три фалшиви общи събрания на акционерите на дружеството между 29 и 30 април т.г. Интересното е, че представените от Йорданова документи са оформени по абсолютно идентичен начин и в тях се твърди, че общите събрания са проведени с един и същ дневен ред и с абсолютно едни и същи решения. Във всичките са допуснати и едни и същи правописни грешки. Вероятната причина за подаването на няколко комплекта документи е, че ако някои от тях бъдат отменени от съда, поне един да остане неотменен, обясняват юристи.

„24 Часа": Спасяват пощите. Тръгнали по пътя на железницата

Спасителна акция за пощите започва транспортният министър Ивайло Московски, тъй като те могат да се окажат новото БДЖ. Очаква се към края на годината да излязат на 10 млн. лв. загуба, каза вчера той за "24 часа". Започнах да правя анализ защо и разбрах, че само преди две години "Български пощи" са на печалба. Хлътването им започва от либерализацията на универсалната пощенска услуга от 2010 г. Падането на монопола на държавните пощи за писмото по директива на ЕС трябва да стане до 2014 г. Само 5 държави са либерализирали пазара, другите 22 си чакат 2014 г., за да имат време да преструктурират компаниите. А ние сме либерализирали пазара, без да е направена реформа и с1700 губещи клона, каза той.
Московски е поискал да види дебатите в парламента и кои депутати са били за либерализацията и дали не са играли лобистки интереси на частните пощенски оператори. Предсрочното падане на монопола е решено от предишния парламент, каза той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини