Безмилостна хубост на няколко хиляди метра надморска височина

Чили е една от най-интересните южноамерикански държави. Площта й представлява тънка и дълга ивица земя, разположена между Тихия океан и Андите, която непрестанно бива подложена на различни природни бедствия – земетресения, вулканични изригвания, цунамита. Страната обаче притежава и редица спиращи дъха забележителности, по-любопитните от които ще видим в няколко снимки.

Пустинята Атакама впечатлява с безмилостната си пустош, солени блата и изоставени домове на местните жители аймара. Има части от Атакама, които не са виждали дъжд повече от 400 години. Тук са открити още някои от най-старите мумии на Земята, оценени на възраст повече от 9000 години.

Torres Le Paine е национален парк с изумителна природа. Тук се намират назъбените върхове на масива Paine, който е източно разклонение на Андите, както и няколко живописни малки долини. Голяма площ от парка заема и южнопатагонското ледено поле.

Ла Серена е град в Чили, известен със своите плажове от бял пясък. Улиците му очароват с колониална архитектура и множество реставрирани църкви. Основан е през далечната 1544 година и е вторият най-стар град в държавата.

Ликанкабур е един от най-забележителните вулкани в Чили. Намира се на границата с Боливия. Върхът е широк близо 400 метра, като в него се намира кратерно езеро, което е покрито с лед през по-голямата част от годината. Няма данни за големи изригвания на вулкана през последните 500-1000 години, затова е предпочитано място за катерене от туристите.

Chile`s Lake District е друг уникален национален парк, който пленява окото с високите си планини, диви реки и гъсти гори. Любителите на природата често го посещават за риболов и разходки, докато търсещите адреналин идват тук да карат каяк.

Интер-американската обсерватория Cerro Tololo е комплекс с гигантски астрономически телескопи. Намира се на височина от 2200 м, приблизително 80 км източно от Ла Серена. Използва се от САЩ за достъп до небето на южното полукълбо, както и за сериозни научни проучвания от световен мащаб.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини