Спасителен план за ЕС – BG заплати и пенсии. Преглед на националния печат

Репликата на премиера Борисов, че европейските страни с бюджетен дефицит по-висок от 3 % трябва да намалят пенсиите и заплатите до нивото на българските, за да се справят с проблемите си, е по страниците на всички всекидневници в сряда.

„Премиерът Бойко Борисов предложи европейските държави, които имат по-висок бюджетен дефицит от 3 %, да намалят пенсиите и заплатите на гражданите си до нивото им в България. По този начин според него до една-две години те ще могат да решат проблемите си.

Министър-председателят е на официално посещение в Чехия, където даде съвместна пресконференция с чешкия си колега Петър Нечас." .- пише „Дневник"

Същата тема е интерпретирана от в. „Труд":

„Рецепта за стабилизиране на икономиката на Евросъюза даде премиерът Бойко Борисов след среща с чешкия си колега Петър Нечас. Тя е: държавите, които са си позволили бюджетен дефицит над 3% да изравнят пенсиите и заплатите си с българските. "А държавните ръководства да поемат последиците и негативите от такъв акт, поиска българският премиер."

„България и Чехия са сред шестте най-дисциплинирани страни в ЕС, което личи и от кредитния им рейтинг, подчертаха двамата министър-председатели. "Ние подкрепяме България за Шенген и смятаме, че е абсолютно некоректно и нечестно да се поставят допълнителни изисквания към вас, след като вие изпълнихте всичките си ангажименти и вложихте много труд и средства за това", заяви Нечас." - допълва темата „24 часа".

„Борисов спусна спасителен план на ЕС - доходи и пенсии като в България" - обобщава в. „Сега".
„Премиерът контрира въпрос на чешки журналисти за ниските доходи в България с аргумента, че в българските банки има над 30 милиарда спестявания на населението." -  пише всекидневникът..
Вестникът продължава с цитат от Борисов:
"Пред нас стои въпросът как да стимулираме потреблението и усвояването на еврофондовете са допълнителните пари, откъдето съм убеден, че ще влязат пари в населението. Заем от МВФ не ни е нужен "

В. „Стандарт" обаче публикува информация, показваща, че спестяванията на средния  българин вече са стопени от кризата:

„Всеки втори българин живее от заплата до заплата и няма никакви спестени пари за "черни дни". Това показва изследване на ING, проведено сред 426-има души от цялата страна. Само 34% от българите имат заделени пари за екстремни разходи и могат да платят непредвидена сметка от 1000 лв., сочи анкетата. 50% нямат никакви спестявания, каза главният изпълнителен директор на "ING Пенсионно осигуряване" и управител на "ING Животозастраховане" Николай Стойков.

Останалите 16% от анкетираните могат да посрещнат изненадващи събития, но ако им струват по-малко от хилядарка.

В същото време едва 4% редовно спестяват средства от месечния си доход. Около 1/3 от анкетираните имат спестовен влог, но го захранват рядко или изобщо не успяват да добавят пари в него. Анкетата сочи, че 71% от българите планират семейния си бюджет, но всеки четвърти признава, че не може да се вмести в месечния си доход.

55% от запитаните имат поне един кредит. За много от българите намаляването на доходите с 20% би било сериозен проблем.

При подобна ситуация най-много (23%) възнамеряват на първо място да започнат допълнителна работа, 19% отговарят, че ще намалят разходите си за енергия, а всеки десети ще започне да отглежда сам част от храната си."

На фона на данните за обедняването на българите в. „24 часа" публикува статия за това как ВиК „ни сви 30 млн. лв. от джоба":

„В България има 51 ВиК дружества, които отговарят за това до всеки гражданин да достига вода. Абонатите пък трябва да си плащат сметките, които освен всички разходи включват и държавна такса от 1,5 ст. на кубик. Тези пари се събират, за да може държавата да строи пречиствателни станции и канализация и на практика са един вид воден данък.

Десет години обаче приходите от него са били ограбвани, вместо да се използват по предназначение.

35 ВиК дружества в страната дължат 30,351 млн. лв. на екоминистерството за водни такси. Задълженията са натрупани от 2001 г. до 2010 г., показва справка, която в. "24 часа" получи по закона за достъп до обществена информация. Сумата не включва законовата лихва от 10%." - се казва в публикацията.

Ситуацията в страната през погледа и реакцията на международни институции също присъства на страниците на вестниците в сряда.

В. „Стандарт" информира за позиция на Съвета по правата на човека към ООН във връзка със събитията в Катуница и последвалите ги портести:

„Съветът на ООН по правата на човека призова политическите лидери на България да заемат „силна позиция" срещу антиромските демонстрации в страната, а самите роми да бъдат опазени от актове на отмъщение и насилие, съобщи АФП.

"Политическото ръководство трябва да заеме силна позиция срещу речта на омразата и да гарантира, че има достатъчно полицейски служители за защита на ромските квартали от заплахите за отмъщение и насилие", заяви Рупърт Колвил, говорител на върховния комисар на ООН по правата на човека.

Той изрази съжаление за смъртта на Ангел от Катуница, прегазен с микробус от роднини на Цар Киро, и посочи, че виновните трябва да бъдат изправени пред съда.

„Неприемливо е цяла общност да бъде наказвана за престъпление, което е извършено от отделен човек. Ние призоваваме българските власти на най-високо политическо ниво публично да посочат този принцип на индивидуална отговорност", допълни Колвил."

В. „Дневник" пише за разследване на Европейската комисия, целящо да установи дали при заменките е имало държавна помощ:

„След две години предварителни проучвания и кореспонденция с различни страни Европейската комисия е решила, че има основателни съмнения за евентуална непозволена държавна помощ при сделките за замени на гори в България и е започнала официално разследване по случая.
Решението за това е взето още в началото на лятото, когато са били уведомени и българските власти, но досега не е оповестявано публично. Процедурата, за която няма посочен краен срок, цели да установи дали при тези сделки е имало държавна помощ и дали, ако е имало, тя може да се определи като непозволена. След приключването й ще бъде взето решение дали на страната да бъде глобена.
От дирекцията по конкуренция към ЕК официално потвърдиха, че разследване е в ход от 29 юни, но отказаха повече подробности по случая."

Темата за изборите също неизменно присъства на страниците на вестниците.

МВР обслужва кампанията на ГЕРБ" - алармира в. „Сега".

„Оправдани се оказаха страховете, че МВР ще работи за ГЕРБ в предизборната кампания заради двойния статут на Цветан Цветанов - като вътрешен министър и шеф на предизборния щаб. Официалният бюлетин на ОДМВР Ловеч разкрива, че полицията провежда специализирани операции и проверява хора и заведения заради изборни прояви на ГЕРБ. Съобщението в сайта на дирекцията гласи следното: "За времето от 19.00 ч. на 03.10. 2011 г. до 04.00 ч. на 04.10.2011 г. РУП-Угърчин проведе специализирана полицейска операция за осигуряване на добър обществен ред по време на провеждане предизборната кампания на ПП ГЕРБ в с. Лесидрен." По-долу се обяснява, че в операцията са взели участие двама полицаи и една лека кола. Проверени са 12 автомобила, 17 лица и 2 питейни заведения. В резултат не били допуснати нарушения преди, по време и след приключване на мероприятието, докладват от полицията." - се казва в статията.

„Доган иска прошка и от избирателите" - пише „Труд".

„Лидерът на ДПС Ахмед Доган се поклони пред стотици избиратели в шуменското с. Вълнари и им благодари за подкрепата през последните 21 години. Той призна, че за това време партията е правила грешки както с кадруването, така и с конкретни политики.

"Простете ни в името на постигането на една много голяма цел - държавата да почне да се развива нормално. С нормална кадрова политика, с ясни критерии за подбор, с ясни рамки за отговорност към местната и централната власт, с ясна визия за развитие, а не с ножица за рязане на лентички", каза още той. Лидерът на ДПС порица ГЕРБ, че водят политика от ден за ден и нарече управлението им циркаджийство в политиката." - допълва всекидневникът.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини