В Първомай откриха поетичния октомври с музика

В навечерието на първи октомври – ден, събрал в себе си три празника – Международния ден на музиката, първия ден от месеца на българската поезия и Световния ден на възрастните хора – читалищните дейци от ОНЧ“Св.св.Кирил и Методи“  поканиха своите съграждани на вечер под наслов: „В прекрасния свят на музиката и римуваното слово.”

Гостуващата Злателина Коларова, преподавател в НУМТИ „Добрин Петков” и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив представи композитора и виртуоза на пианото Ференц Лист, по случай 200 години от рождението му, и илюстрира на пиано неговото творчество.

Водещата на вечерта Соня Коджабашева сподели с присъстващите: „…Българската поезия е богата и многоцветна, образна и лирична, съдържателна и вълнуваща, съвременна с онази велика простота, която е същност на изкуството. Лириката е най – чистия жанр. Сюжетите могат да лъжат, изповедите никога.”

Изповедно прозвучаха стиховете на Иван Вазов, Иван Гранитски, Блага Димитрова, Ваня Петкова, Дамян Дамянов, Димитър Христов, Елисавета Багряна, Иван Давидков, Борис Христев и други български автори, изпълнени прочувствено от Ана Сиракова и Иван Караславов.

Тази година се навършват 255 години от рождението Моцарт. В кратка беседа и изпълнения на пиано Злателина  Коларова разкри Моцартовото творчество – искрено и вълнуващо, нежно, красиво, емоционално и жизнерадостно, заразяващо със своята лекота, изящество и оптимизъм. С „Рондо ала турка”, изпълнено майсторски от гостенката, празничната вечер завърши.

Литературният месец в Първомай продължава на 12 октомври, когато ще бъде връчена Националната литературна награда за поезия  „ Слав Хр. Караславов”, учредена от Съюза на българските писатели и Община Първомай през 2004 година.

parvomai.net

Злателина Коларова
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини