Холандия ни блокира за Шенген. Вестниците в събота

Сред най-отразяваните теми н съботните вестници е отдалечаването на перспективата България да бъде приета в Шенгенското пространство.

„Холандия ни налага вето за Шенген заради корупцията" - пише в. „Сега".

Цитирано е изказване на холандският министър по имиграционните въпроси Херд Лиърс, който заявява, че „нито София, нито Букурещ предприемат достатъчно мерки в борбата срещу корупцията", за която двете страни бяха критикувани в доклада на ЕК, изготвен през лятото.

„Евентуалното членство на България и Румъния в Шенген ще се дискутира на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 22-23 септември. Решението се взема с пълен консенсус от всички страни членки." - се казва още в публикацията.

"24 часа" цитира изказване на вътрешния министър Цветан Цветанов, който коментира, че „членството ни в Шенген вече е проблем за политическо решение".

"Оттук нататък няма как да влияем на политическите решения, или можем да влияем до определена степен, но за мен това, което беше важно и това, което изпълниха и Румъния, и България, е че покрихме критериите към март и вече членството ни в Шенген е проблем за политическо решение, но не е проблем относно критерии, заложени в Шенгенската конвенция." - твърди Цветанов.

„В четвъртък вечерта холандският министър на имиграцията Герд Леерс заяви пред парламента, че страната ще работи срещу европейско решение за приемането на Румъния и България в Шенген." -  се казва в публикацията.

„Леерс е посочил, че Холандия ще използва правото си на вето, ако се реши България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона. Министърът е отбелязвал, че основният проблем остава, че нито София, нито Букурещ правят достатъчно за борба с корупцията." - пише по темата в. „Стандарт", като посочва, че Финландия също подкрепя позицията на Холандия.

В. „Труд" също отделя подобаващо място на темата:

„Мечтата на българи и румънци да пътуват без паспортни проверки в Европа увисна за пореден път на косъм след края на заседанието на холандския кабинет късно следобед днес.

Холандският вестник "Дъч нюз" цитира министъра на имиграцията и убежището Хеерт Леерс, че Холандия ще използва правото си на вето, ако на съвета стане ясно, че тенденцията е България и Румъния да бъдат приети."

Сандер ван дер Ейк, говорител на Леерс, каза за "Труд", че според министъра юлските доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния са показали, че "непредъкът не е достатъчен". През юни министрите от зоната решиха, че предстоящото им решение ще зависи от тези доклади...

"Мнозинството чувства, че е твърде рано за положително решение", каза Ван дер Ейк, визирайки холандския парламент."

Продължаващите проблеми с блокираните руски туристи по Черноморието също намират място на страниците на съботните вестници.

„Руският съюз на туристическата индустрия помоли Международната асоциация на въздушния транспорт IATA да въздейства върху компанията "България ер", която не изпълнява ангажиментите си към своите пътници, съобщи пред руската агенция РИА Новости пресекретарят на туристическото сдружение Ирина Тюрина." - пише „Дневник".

В писмо до генералния директор на IATA Тоби Тайлър сдружението отбелязва, че отказът на превозвача да върне руските туристи в родината им заради финансов спор с туроператора "Алма тур" противоречи на международните правила. Причината е, че авиокомпания, превозила пътници с двупосочен билет в едната посока,  е длъжна да ги върне и обратно.

Агенцията припомня, че на 9 септември "България ер" отказа да превози от Варна и Бургас до Москва и Санкт Петербург над 900 руски граждани, платили пътуването на възложителя на полетите. На 16 септември ситуацията се повтори - "България ер" анулира полетите от Варна и Бургас и още 360 туристи отново не можаха да се приберат, посочва агенцията." - се казва още в публикацията.

В. „Сега" отбелязва, че  между „България Ер" и „Алма тур" са проведени преговори с участието на представители на министерствата на транспорта и на туризма на България. „Чиновниците се опитаха да убедят авиопревозвача да поднови полетите, заплашвайки да му отнемат лиценза.

„Алма тур" най-вероятно също ще остане без лиценз. В момента туристическата фирма търси пари, за да плати отново за самолетните полети.

Туристите, които останаха блокирани в България няколко дни, планират да подадат съдебни искове срещу руските представители на „Алма тур". - пише всекидневникът.

В. „Стандарт" информира, че изпълнителният директор на „Слънчев бряг" АД Мария Михалева, която е и представител на туроператорската фирма „Алма тур" за Южното Черноморие, е подала оставка заради кризата с руските туристи.

„По-рано в петък министърът на икономиката и туризма Трайчо Трайков поиска оттеглянето й заради конфликт на интереси и породеното напрежение в бранша.

Самата Михалева излезе с официално изявление. "Не смятах, че именно аз съм човекът, който би трябвало да изразява позиция по този междуфирмен проблем. Когато обаче моето име беше тенденциозно и нарочно замесено в темата и бе нечистоплътно използвано за политически атаки срещу държавното дружество и лично срещу министър Трайков, аз не мога да остана безучастна", се казва в текста.

Михалева твърди, че е невъзможно работата й в "Алма тур" да поражда какъвто и да било конфликт на интереси с дейността на държавното дружество." - допълва вестинкът.

Сред водещите теми на съботния печат е и казусът с поискания подкуп от Росен Плевнелиев.

„Кандидат-кметът за София, издигнат от БСП, Георги Кадиев  назова имената на тримата общинари, които искали подкуп на Росен Плевнелиев. "Цялата драма продължава заради имената на трима общински съветници от ГЕРБ, които трябва да бъдат казани, защото са оказвали натиск. Имената, които Росен Плевнелиев е казал на Курумбашев, а после той - на мен, са ясни и те не са нови - Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов", заяви Кадиев...

По-рано днес депутатът от левицата Петър Курумбашев също коментира темата пред Би Ти Ви. Той обяви, че настоящият областен управител на София-град Данаил Кирилов през октомври 2008 година е предложил да не се прави замяна на общинския терен с Бизнес парка, както е предлагала компанията, ръководена от Росен Плевнелиев, а парцелът да се обяви на търг. Тогава Кирилов е бил общински съветник от ГЕРБ в столичната община, а в предишния мандат - от БСП." -  пише „Дневник".

„Кадиев съобщи имената седмица след като БСП настоя вътрешният министър Цветан Цветанов или кандидат-президентът на ГЕРБ Плевнелиев да кажат кои са тримата, които според Цветанов поискали 500 000 евро.

Часове след изявлението на червения кандидат-кмет Иванов Тошев и Кирилов се заканиха да го съдят. "Имах съмнения, че Кадиев 4 години е на лека дрога, но от днес съм сигурен, че е на тежка", коментира Радослав Тошев, с което случаят придоби още по-абсурдни измерения." - допълва темата в. „Труд".

„Скандалът с общинарите и Плевнелиев гръмна миналия петък, когато на семинар в Пловдив МВР шефът разказа, че през 2007 г. трима общински съветници в София, известни като "брокерите", са поискали от Плевнелиев 500 хил. евро за решение за заменка на терени с "Бизнес парк София"чрез отчуждаване от "Софийски имоти". Цветанов уточни, че въпросните "брокери" вече не са общинари. Тази е и официалната позиция на ГЕРБ.Това обаче даде повод на Кадиев да коментира още, че в последните дни е станал свидетел на пълната амнезия на голяма група политици...

От БСП са категорични, че в историята са замесени и настоящи общински съветници от ГЕРБ. Справката сочи, че тримата общинари, посочени от социалистите, днес са на високи постове в СОС." - се казва в публикацията.

„Тошев, Иванов и Кирилов ще съдят Кадиев до дупка" - гласи заглавието на статия по същата тема във в. „Сега".

„Кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев е на тежка дрога, обяви общинския съветник от ГЕРБ Радослав Тошев, който заедно с колегите си Орлин Иванов и областния управител на София Данаил Кирилов бяха посочени като участници през 2007/08 г. в схема за рекетиране на настоящия кандидат-президент Росен Плевнелиев.

"За 4 години в общинския съвет Кадиев само свиркаше отстрани, без да внесе нито един доклад. Критикуваше всичко, което променяхме в този град. Виждате, че ние тримата сме гласували "за" сделката за бизнеспарка, а Георги Кадиев е бил против. И на този фон той има наглостта да ни подлага на съмнение. От 4 години се съмнявам, че е на дрога, но от днес съм убеден, че е на тежка дрога. Искал да минаваме на детектор... Той обаче е за някакъв друг вид детектор", обясни Тошев.

Той даде съвместна пресконференция с другите "обвиняеми" Орлин Иванов и Данаил Кирилов. Тримата бяха категорични, че ще осъдят Георги Кадиев." - информира всекидневникът.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини