Секс стачка прекрати десетилетна война

На филипинките им писнало те да работят, а мъжете им да се разправят помежду си. Стопкадър: unmultimedia.org

Жените от остров Минданао в южната част на Филипините изпълниха миротворческата си мисия и успяха да прекратят конфликта между мъжете си. Макар съпрузите им да принадлежали към различни кланове и враждуващи групировки, филипинките се споразумели и обявили стачка – както съобщава сайта на ООН, жените заплашили, че ще отказват секс, докато продължава враждата.

Идеята била лансирана от Хасне Кантаду, която заедно с приятелки си организирала шивашко предприятие. Когато трябвало да изпратят готовата продукция до съседно село, жените не успяли, тъй като пътищата били затворени от враждуващите групировки.

В края на юни Кантаду планирала необикновената секс стачка и първа я обявила пред мъжа си, който бил водач на едната групировка. Мъжът изслушал внимателно ултиматума и се запътил към другарите си. По-късно се срещнал с представители на вражеския лагер за да ги предупреди, че освен вредата, която нанасят на икономиката, ще има последици и за брака им.

Кантаду имала съмишленички и те приложили същата тактика. Скоро животът в района се нормализирал. Мъжете не само че се върнали по домовете си, но и започнали да възстановяват разрушеното при въоръжените сблъсъци.

Конфликтите на остров Минданао продължават от 70-те години на 20 век. Враждуващите групировки са Фронт за национално освобождение на моро и Ислямски фронт за освобождение на моро.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини