Демонстрации и отворени врати на Пожарната през следващата седмица

През периода от 12 до 16 септември 2011 г. предстои провеждане на традиционната Седмица на пожарната безопасност и честване на професионалния празник на българските пожарникари – 14 септември. Тази година се навършват 130 години от създаването на противопожарната служба в гр. Пловдив с исторически протокол № 18/05.02.1881 г. на община Пловдив.Тази дата ще бъде отбелязана с редица мероприятия. Част от тях и на територията на град Първомай: на 12 септември от 17 ч пред сградата на Общината ще бъде направена демонстрация на пожарна техника и възможностите на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН) при ликвидиране на различни по характер произшествия;на 14 септември Младежката противопожарна организация ще покаже подготовката си на стадиона от 10 часа; желаещите да се запознаят с работата на пожарникарите ще могат да направят това в Деня на отворените врати  - 13 септември.

Мероприятията през тази седмица са с цел популяризиране дейността на органите за ПБЗН, както и мерките за недопускане на пожари.
На 14.09.2011 г. – Кръстовден се навършват 106 години от Първия пожарникарски събор в гр. София. На този форум 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни отряди от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещото изграждане и развитие на пожарното и спасителното дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Георги Атанасов от Пловдив. Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите. На събора се разискват състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатира се сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове.
Във връзка с този исторически факт с Решение на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.
Всяка година на този ден отдаваме и дължимото на всички служители от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, на техния професионализъм, трудолюбие, смелост и всеотдайност. Скланяме глави и пред загиналие по време на изпълнение на служебния си дълг. Седмицата, в която попада тази дата, е обявена за Седмица на пожарната безопасност.
parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини