„Марица“ и „Славяни“ честват годишнини в Първомай

Оркестър "Марица"

оркестър "Марица"

Два популярни и обичани оркестъра  ще отбележат на първомайска сцена годишнините от създаването си. Довечера от 21.10 часа  на сцената ще се качат оркестър „Славяни“, които стават на 25 години, а утре от 21ч „Марица“ ще пеят и свирят за 30-години от началото на творческата си дейност.

И двата състава са оставили вече сериозна диря в българския фолклор. Те имат записи за Национални телевизии и радиа. Техни изпълнения звучат по ТВ“Фолклор“, „Тянков“ , Радио „Пловдив“. Имат  участия в големи спектакли, както и самостоятелни концерти. Свирят традиционна тракийска музика, но интерпретират добре и македонска, родопска и музика от други фолклорни области на България.

Оркестър „Марица“ е създаден през 1981 година от Димо Колев- саксофонист, Тодор Пращаков – акордеонист, певицата Сийка Гьорева и кларнетистът Хари Асенов, който и до днес е негов ръководител.  В последните години в „Марица“  се създава много авторска музика и оркестърът има свое индивидуално звучене и стил, което допада на многобройните им фенове. Оркестър„Марица“  има  8 издадени албума на касети, на CD и DVD.   Въпреки трудностите, те оцеляват със силата на можещите и талантливи музиканти. От самото начало заедно със сестра си Сийка, в записите и концертите на оркестъра се включва и Величка Гьорева. През годините към създателите се присъединяват Васил Ламбов (саксофон), Темелко Иванов (кавал), Костадин Ненчев (саксофон), Владимир Милков (акордеон), Величка Николова (певица) и най- младият член Антон Кръстанов (клавир). Това са музиканти, получили образованието си в най-добрите училища за фолклор – Широка Лъка и Котел. Повечето са наследници на музикални фамилии и ученици на популярни изпълнители. Събрали са се от различни краища на България и всеки е обогатил звученето с характерните за неговата област орнаменти и звучене.

Оркестър "Славяни" е създаден през 1986г. от неговия ръководител Николай Трифонов, съпругата му и солистка Иванка Трифонова и Григор Атанасов, също солист  и акордеонист. "Славяни" изпълняват музика от всички фолклорни области, като се акцентира предимно на тракийската народна музика. С типичното тракийско звучене са и едни от най-известните авторски песни на оркестъра, а именно "Невено моме", "Бяла Рада", "Сватба правят два близнака", "Едничък Ванчо на мама", "Хубава бяла Мария".Въпреки трудностите през годините, съставът на оркестъра се запазва, а изключителният музикантски нюх на ръководителя е допринесъл за подбора на неповторими музиканти. Тяхното желание да съхраняват и разпространяват българската народна музика не стихва. Освен създателите, днес членове на „Славяни“ са и Ангел Назлъмов (акордеон), Ангел Ламбов (саксофон), Илия Аргиров (ударни инструменти) и Димитър Василев (клавир).

Теди Кирякова


Оркестър "Славяни"
Оркестър "Славяни"
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини