Първомай в ритъма на тракийската музика за двадесети път

    Вчера официално беше открито XX-ото юбилейно издание на Празника на тракийската народна музика и песен. Началото беше поставено с „Насрещен марш“, изпълнен от Оркестър „ФУГАС”, част от IV Артилерийски полк-Асеновград с р-л капитан Васил Асенов. Официалното откриване направи кметът на общината Ангел Папазов в присъствието на много гости от страната и чужбина, сред които хора на науката, изкуството и дипломацията. В програмата взе и Фолклорна танцова формация „Евридика“.

    През следващите три дни Първомай ще пулсира в ритъма на тракийската музика. Тазгодишният празник бе обогатен от дейностите на проект „ЗаЕдно хоро“, реализиран от читалището. Освен специалния павилион, подготвен от учениците на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и децата от ЦНСТ, пенсионерките от ОСП „Дълголетие“ предложиха вкусотии, направени от тях. Тазгодишната тема бе „Фолклорна област Тракия”.

    В чест на 20-ата годишнина Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий„ и Община Първомай издадоха книгата-алманах „Първомай – столицата на тракийската народна музика“. Неин автор е председателят на читалището Иван Караславов. Тя със слово и снимки разказва за пътя изминат не само от организатори и участници, но и от създателите на местната музикална школа. Книгата се продава на щанда пред информационния център, цената ѝ е 10 лв., а средствата ще бъдат използвани за попълване на фонда на читалищната библиотека.

    Заедно с Празника своя юбилей отбелязаха Борис Христев – 60 години сценична дейност, Ваня Вълкова –личен юбилей, 55 години Конушенски оркестър.

    В следващите дни специални поводи за празненство имат „Фолкпалитра“, които стават на 20 години и юбиляря Иван Паскалев от „Паскалев – Пловдив“.

    Цялата програма на празника можете да видите ТУК.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ве
      ВЕТЕРАН.
      9 0
      08:15, 16 сеп 2018
      Всичко хубаво ама та организация който прави списъка кой от колко часа и кога да свири пак е за братята роми в най хубавия час събота най силния ден с най много хора 21 часа излиза фолк палитра тяхната музика и ритъм отговоря само за ромските хора бързи отсвири ВИХРУШКИ даже кмета се пусна от хорото ама нека нали цялата община с тях се съобразява сумата хора като мен дето искат тпаслкийска народна песен си хванаха пътя такова е
    Последни новини