Гърците стават българи. Преглед на националния печат

„24 часа": ЦИК вписа за вота фалшив Зеленогорски, него поряза

Коалицията "За Зеленогорски" ще участва в изборите въпреки несъгласието на плевенския кмет Найден Зеленогорски, който играе за нов мандат. Това реши Централната избирателна комисия. Тя отхвърли жалбата, в която синият градоначалник искаше да се забрани тази коалиция, за да не подвежда избирателите.

В нея той твърдеше, че единствен в цялата страна носи това име. Напомняше, че е кмет на Плевен за трети поред мандат и в момента е кандидат за четвърти, както и водач на листата за общински съветници на коалиция "Заедно за община Плевен".

От ЦИК обаче се позовават за отказа си на основанието, че по закон отказ от регистрация се прави само при дублиране в имената на вече вписана за изборите партия или коалиция.

Финалния удар по Найден Зеленогорски комисията нанесе завчера, когато отказа да допусне самия него на изборите. Мотивът за това е неспазено указание в тридневен срок участниците в коалицията да предоставят ново решение, в което всички партии фигурират с пълните си имена и никоя не дублира това на друга партия - в случая ВМРО-НИЕ - отцепилата се от старото ВМРО-БНД формация. Иска се и ново заявление за регистрация на коалицията. Това се налага след жалба на левия кандидат за кмет на Плевен Любомир Петков, според когото съюзът около Найден Зеленогорски е създаден след предвидения законов срок.

 

„24 часа": Намериха мъртъв 11-годишния Присиян Иванов

11-годишния Присиян Ивов Иванов от Шумен е бил намерен мъртъв късно снощи от полицията. Това съобщи за „Фокус" говорителят на ОД на МВР Шумен Десислав Райчинов.

Той уточни, че е извършен оглед и ще бъде назначена аутопсия, има наранявания в областта на врата по трупа на детето.

Детето е намерено в сградата на недовършения Търговски дом, който се намира между ул. „Цар Освободител" и ул. „Казанджийска" в близост до къща-музей „Панчо Владигеров".

Райчинов посочи, че има задържано лице, заподозряно за извършеното убийство.

В момента продължават процесуално-следствените действия от страна на полицията.

Сигналът за изчезването на детето е подаден на 4 септември в 0,12 часа на телефон 112 след като детето не се прибрало вкъщи след игра.

 

„Труд": Борисов към Плевнелиев: Досега ти ми беше пиар, сега аз ще съм твой

"Заради строежа на магистралите и пътищата ти беше мой много добър пиар. Отсега нататък аз ще съм ти пиарът."

Това обещал премиерът Бойко Борисов на Росен Плевнелиев на 4 септември, когато ГЕРБ официализира кандидатурата му за президент.

Министър-председателят ударил рамо на строителния си министър (б.р. - днес той трябва да подаде оставка), за да го "нахъси" за предстоящата кампания.

 

„Труд": Зеленогорски на вот с партия назаем

Дясната коалиция "Заедно за община Плевен", която трябваше да издигне кмета на града Найден Зеленогорски за четвърти мандат, няма да участва в изборите. Решението е на Централната избирателна комисия (ЦИК). Изборните надзорници уважиха жалба на БСП, които настояваха за отмяна на регистрацията на коалицията, дадена от Общинската избирателна комисия.

Сагата с регистрацията започна през август с жалба на ВМРО-БНД, че в първоначалния вариант на коалицията "Заедно за община Плевен" в документите й присъства абревиатурата на отцепилите се от партията на Красимир Каракачанов: ВМРО-НИЕ. Според Изборния кодекс никоя партия няма право да се явява с името или абревиатурата на друга, по-стара партия.

Заради това ЦИК отмени регистрацията на коалицията, а ОИК трябваше да даде указания за изчистване на документите в 3-дневен срок. На 29 август "Заедно за община Плевен" внасят нови документи, в които ВМРО-НИЕ са изписани с пълното си име и абревиатурата я няма, а ОИК ги пуска на изборите. Следва жалба от БСП в ЦИК, че регистрацията на коалицията е недопустима.

 

„Стандарт": Гърците стават българи

Гърците лека-полека стават българи заради кризата в родината си. След като прехвърлиха у нас бизнеса и парите си, новата мода е покупката на кола от България. Автомобилът излиза с 10-15% по-евтино. "Застраховките и данъците у вас също са на по-ниски цени. Така на година спестявам до 30-40 на сто от сумата, която трябва да дам в Гърция", заяви Янис Козас, който държи конна база в благоевградското село Дъбрава. Той уточни, че подобни сделки са изгодни само за хора, които работят у нас, защото в Гърция ще ги одрусат със солени глоби, ако карат с БГ номера. България става убежище за гръцкия бизнес заради ниските данъци и евтините имоти и коли, коментира и агенция "Блумбърг". У нас има 2000 компании от Елада, 40% от които са регистрирани от началото на годината, сочат данните на агенцията по приходите.

„Стандарт": Партийните PR-и в регистър

Всички рекламни и социологически агенции, както и агенциите за връзки с обществеността, с които работят кандидатите за местните и президентските избори, ще бъдат вкарани в регистъра на Сметната палата. Задължение за подробно подаване на тези данни до 15 септември имат всички партии, коалиции и инициативни комитети. Очаква се публичният регистър на Сметната палата да заработи с началото на предизборните кампании. В него подробно ще е описан всеки един кандидат, както и имената на дарителите за кампанията му. Отделно всяко дарение ще бъде обяснено в какъв размер е и за какво е отпуснато. Така ще се знае кои кандидати дават най-много средства за кебапчета, концерти и пр.

Отделно подробно описани ще бъдат и предоставените за безвъзмездно ползване вещи и услуги. По този начин ще може да се проследи кой обгрижва кандидатите с коли и луксозни придобивки. Декларации за произхода на даренията ще се подават към Сметната палата, когато надвишават 1000 лв.

 

„Монитор": 12-годишни сеят срамни болести

Дванадесет-четиринадесетгодишни момичета и момчета  вече се заразяват с полово предавани болести. Най-често те пипват хламидиаза, която протича без симптоми, затова не я лекуват, а впоследствие тя причинява стерилитет. Това съобщи д-р Тотко Найденов от Националния алианс „Живот за България". Вече има и няколко регистрирани случая на 12-годишни, заразени с гонорея. В действителност обаче инфектираните с нея и дори със сифилис са много повече.

Те обаче не се регистрират, тъй като от неудобство учениците не ходят на лекар, а пробват да се лекуват сами с антибиотици. Информация за курса на лечение те си разменят в интернет, обясни д-р Найденов.

„Монитор": Костов ревна на ЦИК за пари

Лидерът на ДСБ Иван Костов си поиска от ЦИК парите, дадени като депозит за регистрация на партията му за участие в президентските избори наесен. Става въпрос за 10 хиляди лева, които всяка политическа сила трябва да преведе на сметка в БНБ, преди да внесе документите си за вота. След като Командира беше изхвърлен от дясната коалиция, в която влязоха СДС и новото ОДС, той решил да изтегли регистрацията на партията си и настоял внесената сума да му бъде възстановена. Искането било направено в петък, след като окончателно стана ясно, че за Командира няма място в новия Съюз на десните сили. То обаче е в разрез със закона, тъй като единствената предвидена в Изборния кодекс възможност за връщане на парите е, ако съответната партия спечели над 1% от гласовете на избирателите. Това обаче няма как да стане, тъй като Костов остава без собствен кандидат за президент и на практика извън състезанието за „Дондуков" 2.

„Монитор": Намериха Присиян заклан и горен

11-годишният Присиян Иванов беше открит зверски заклан в подземие на недостроения търговски дом в Шумен. Детето, което беше в неизвестност в продължение на повече от 24 часа, е било убито, а по случая има задържан, съобщи директорът на ОД на МВР в Шумен комисар Любомир Христов. Това е 21-годишният шизофреник Христо Кирилов-Кобрата. Момчето има психични отклонения и склонност към садизъм, ако се съди по разказите на деца от квартала как забивал ножове в живи кучета.

 

„Дневник": Рокади в правителството

Една оставка и един нов министър - с тази рокада в правителството вероятно ще се ограничи в сряда премиерът Бойко Борисов. В първия работен ден след като беше обявен за кандидат-президент на ГЕРБ, регионалният министър Росен Плевнелиев ще се оттегли от поста.

В досегашната си роля той ще докладва на заседанието на кабинета последна точка, свързана с магистрала "Струма". Залаганията кой ще го наследи започнаха още преди официалните номинации за президентската двойка на управляващата партия, защото издигането на Плевнелиев беше почти сигурно.

 

„Сега": Банки държат погрешка клиенти в черен списък

Заради нехайство на търговските банки техни клиенти с безупречно кредитно досие се водят длъжници, и то в продължение на години. Проверка на "Сега" установи сериозни дефекти и пропуски в Централния кредитен регистър (ЦКР). Информацията за заемите на гражданите и фирмите, която търговските банки са длъжни да изпращат в БНБ всеки месец, не е напълно актуална и прецизна. Клиенти се сблъскват с това, след като им е отказан нов заем, защото погрешка са попаднали в "черния списък".

Кредитният регистър помага на финансовите институции да проверяват дали кандидатите за заеми имат задължения към други банки и дали плащат навреме вноските си. Ако някой влезе в регистъра като "некоректен", шансовете му да получи нов кредит клонят към нулата.

 

„Дума": Една четвърт от България пие мръсна вода

Жителите на голяма част от страната пият мътна вода, съобщи Нова телевизия. От здравното министерство уверяват, че като цяло качеството на водата в цялата страна било добро.

От министерството обаче признават, че в някои области има сериозни проблеми. Те са свързани предимно с по-високото съдържание на микроорганизми, като например ешерихия коли и ентерококи. Най-сериозен проблем в това отношение имат областите Пазарджик, Ямбол, Монтана, Перник и Бургас, където водата съдържа близо два пъти повече микроорганизми от това, което препоръчват от Световната здравна организация. Най-чиста вода пият в София, Русе и Шумен.

Сред причините за влошеното качество на водата на места са липсата на добра пречиствателна система и на достатъчна поддръжка на водопроводната мрежа. Според резултати от последното изследване, най-мътна и с лоши качества е питейната вода в Пазарджик и Ямбол. Отклонение от нормите има в Монтана, Перник и Бургас.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини