Жени Нолчева: Създавам слънца

Жени Нолчева

Жени Нолчева е художник. Тя е родена в Първомай, завършила е образованието си във Великотърновския университет, а сега живее и работи в Грац, Австрия. Повод за разговора ни с нея е както ваканцията й в родината, така и откриването на новата й изложба.

- Жени, разкажи ни за изложбата, която ти предстои.

- На 8 септември, заедно с мои колеги, художници от Хърватия ще открием изложба. Казва се „Слънце, светлина, сенки“ и всеки излага платна по една от темите. Слънцата са моите картини. Обичам да рисувам слънце. Сега се връщам от морето. Почивах на Сарафово и там се вдъхнових да направя още две слънца. Когато имаш идея влизаш в ателието, рисуваш и не усещаш кога минава времето.

- И губиш представа за време?

- Да,случвало се е и за това когато усетя, че може да ми се случи, си нагласям телефона да ми напомня колко е часът. Дъщеря ми Лора e oще малка и мога да работя само по половин ден – докато е на училище и трябва да се съобразявам повече с нея.

- Това не ти e първата голяма изложба, нали?

- A-a-a изложби много. Имам изложби и във Виена и в Загреб, правила съм и самостоятелни изложби и в Грац, а през 2004 в Сoфия. Сигурно е време да направя и една в Първомай, но това е свързано с голяма организация. Трябва транспорт, галерия т.н. Иначе имам предложение и от Пловдив, но е трудно да се осъществи.

- Ти си артистична майка. Това използват ли го в училището на Лора?

- Миналата година имаха ден на професиите. И аз като възпитаничка на Зорка Каразапрянова и художник, реших да покажа как се правят хартиени кукли. Учителките останаха много впечатлени от това, което видяха и ме поканиха тази година да занимавам децата в училището и да ги науча как се правят такива кукли. Аз, естествено, приех.

- А Лора по твоите стъпки ли ще тръгне?

- Тя по-скоро ще тръгне по стъпките на бащиния си род. Много е музикална. Пее. Учи акордеон. След време ще започне да се занимава и с китара.

- Тук имаме идея да направим празник на изкуствата. В Грац имате ли нещо подобно?

- Грац е вторият по големина град в Австрия. Той съответства на нашия Пловдив и по това, че е артистичен. Имаме си стара част, тепе със замък. През 2003 година беше културна столица на Европа. В него работят много художници. Всяка година се прави Ден на отворените ателиета. Изработва се точна карта на града и се отбелязва къде се намират ателиетата на художниците. И всеки може да те посети, да разгледа работите ти, всяко ателие се превръща в галерия.

- А за децата?

- За децата има летни празници на кукления и детския театър. Правят се улични представления. Канят се различни спектакли, които се играят на открито. Но си има програма, за да може да си избереш къде да отидеш.

- Има ли други български художници в Грац?

- Не. Има музиканти. Общо сме около 200-300 българи. Събираме се за Коледа в един гръцки ресторант, в който работят само българи. Празнуваме и други дати. Ако на 8 март видиш жена с цвете в Грац, трябва да знаеш, че тя е или българка или рускиня.

- Пожелавам ти успех на изложбата.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини