Църквището: тракийско, средновековно, възрожденско

Разкопките в местността Църквището над Драгойново потвърдиха стари догадки и разкриха неочаквани находки. На височината с видимост към цялата местност има остатъци от зидове на сгради на площ на около 20 х 40 метра.

Трета поредна година студенти от Шуменския университет под ръководството на доц.д-р Иво Топалилов ги разкопават. Днес те показаха своите находки на група първомайци.

Намерените още миналата година отломки от оброчни плочи са подсказвали, че това е било тракийско светилище през V-VI век. По традиция тези места през ранното средновековие са използвани за църковни комплекси и както се е очаквало на мястото са разкрити стените на голяма църква с добре запазена абсида от XI-XII век. На по-късен етап тя е била разширявана. Изненадата за ръководителя на разкопките доц.д-р Иво Топалилов идва от това, че е потвърдена и трета фаза на обитаване – през Възраждането, преди XIX век. Според него строежа на Църквището съвпада по време с намерените от проф. Джамбов структури на Хасарлъка.

Интерес представляват събраните над 15 фрагмента от оброчни плочки с добре запазени изображения на конник. Интересно са изрисувани и керемидите. Освен познатите кучешки лапи, кръст и осмица на една от тях се вижда интересен възел. За доцента остава въпроса къде се намира работилницата за плочите, тъй като те се различават съществено от произвежданите в Пловдив.

Намерените прешлени за вретено и просура – печат за обредни хлябове - навеждат на мисълта, че освен за религиозен комплекс, сградите са използвани и от заселник.

Доц. Топалилов се надява да продължи разработването на обекта и има желание в най-скоро време да се отвори цялата сграда.

Предимството на тези разкопки е, че се намират на няколко минути от шосето и са леснодостъпни. Те могат да бъдат разработени като туристически обект, а пътеката към тях да минава по остатъците от тракийския път.

На 28 август ще се проведетрадиционния поход до разкопките на връх Драгойна.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини