32 °C

Шведски археолози се натъкнаха на мистериозно кърваво клане от 5-ти век

Преди около 1 500 години, неизвестни нарушители нахлули в малкото селце Сандби Борг на брега на остров Йоланд и избили всичките му жители, оставяйки телата по местата им.

Сега археолози от Швеция се натъкнали на зловещата сцена. До момента са разкопани едва 7% от обекта, но археолозите, оглавявани от Клара Алфсдотер, Лудвиг Папмел и Хелена Виктор, са открили поне 26 тела.

В момента мястото не изглежда впечатляващо – просто тревисти зелени могили, обградени от скали, но навремето селището е било процъфтяващо.

Селото се намирало недалеч от бреговата линия, и се състояло от 50 къщи, обградени от стени с височина 4-5 метра. То било обитавано от около 200-250 жители.

В онези години в Европа било в ход Великото преселение на народите, времената били нестабилни и бурни, но кой точно е избил жителите на малкото село си остава мистерия.

За момента археолозите са разкрили едва 3 от домовете, но находките, на които се натъкнали, били покъртителни.

Телата носели следи от удари, а позициите, в които били намерени подсказвали, че хората са умрели внезапно или са били в безсъзнание преди смъртта си.

Открити били и останките на 5-годишно дете и няколкомесечно бебе, както и два частично овъглени скелета.

Друг скелет, на около 15-годишен юноша, бил открит с крак върху коремната област на друг скелет, като че ли младежът се е спънал и паднал върху друг човек, за да не се изправи никога повече.

Част от телата били открити по улиците, заедно с останки на кучета и добитък, които е възможно да са умрели от глад, или също да са били убити при нападението. Една от къщите съдържала 9 тела.

Хората обитаващи района по онова време имали навика да кремират мъртъвците си, затова находките сочели към брутално клане.

Още по-любопитното е, че мястото било пълно със скъпоценности. Златни монети, стъклени мънисти, позлатени брошки, пръстени и сребърни медальони с високо качество били разпръснати наоколо. Било открито всичко друго, но не и оръжия.

Който и да е избил жителите на селото, очевидно не е заграбил нищо, освен, може би, няколко оръжия, които са били взети като трофеи или в чест на боговете. Не ясно дали обитателите са се отбранявали, макар да изглежда така като че ли не са.

За момента не са открити травми и нарянавания по телата, които да сочат към битки или двубои.

Това накарало учените да заключат, че извършителите са били много на брой и са нападнали няколко къщи едновременно, като жертвите не са били в позиция да се отбраняват.

Макар по онова време на острова да е имало 15 други селца, никой така и не посетил мястото, за да ограби домовете или да зарови телата. Те останали по местата си, селото било изоставено, докато покривите не се срутили и зловещата сцена не била погребана с времето.

И до днес за случилото се продължават да се носят легенди, макар да липсват каквито и да е писмени или устни свидетелства. Местните предупредили учените да стоят далеч от мястото, като смътно споменали, че е опасно.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020

Случаен виц

Последни новини