Издръжката за живот продължава да расте, вече е над 528 лв.

КНСБ ще настоява за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера с 10 процента от 2012 година, съобщиха от синдиката. Това обяви президентът на синдикалната организация Пламен Димитров. Искането е заради увеличение на цените на основните стоки.

По данни на синдиката издръжката на живот на човек от домакинство е 528,14 лева месечно за шестия месец на тази година и тя е нараснала с 6,8 процента спрямо юни 2010-а. За четиричленно семейство са необходими 2013 лева на месец. Границата на бедност през юни вече е 198,48 лева и се е увеличила с 7,2 на сто спрямо юни 2010 година. Под границата на бедност, с доходи под 200 лева, са около 28% от домакинствата в страната.

Според КНСБ в средното образование, социалните дейности увеличението на заплатите трябва да е поне 10 процента. Други сектори като машиностроене, металургия, производство на хранителни стоки и миньорска дейност заплатите трябва да бъдат увеличени с повече от 10 процента, обясни Пламен Димитров. Повод за исканото увеличение е ръстът на производителността в тези сектори, като заедно с това се наблюдава тенденцията работодателите да не увеличават заплатите на служителите си.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини