Заловиха втория заподозрян за убийството на Яна

Николай Русинов - издирваният втори заподозрян за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, е заловен от полицията. Веднага след убийството в Борисовата градина мъжът е напуснал страната и се е укривал в Турция. Русинов е имал намерение да се предаде.

От МВР не потвърждават информацията дали го е направил или е бил заловен преди това. Информацията е на Дарик радио.

За убийството на Яна Кръстева бе задържан и клошарят Пламен Трифонов.

Кръстева беше открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли. Тя е била бита и удушена часове след концерт на стадион "Българска армия".

От прокуратурата потвърдиха пред КРОСС, че Николай Русинов е задържан и в момента се разпитва.

Вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди също, че Русинов е задържан. Заподозреният е засечен от "Гранична полиция" на летище София. Той е пътувал с редовен полет от Истанбул. Русинов е заявил, че ще говори след като му бъде осигурен адвокат.

Със задържането на Николай Русинов ще се отговори на много от въпросите, които стоят пред разследващите полицаи, отбеляза вицепремиерът.

Направена му е пълна идентификация и самоличността му е потвърдена на 100 %. Русинов е предаден на СДВР. Извършват се процесуално-следствени действия.Предстои органите на реда да установят кога Русинов е напуснал границите на България.

"Официално нямаме данни да е излязъл от страната. Имаме и друга информация – че е пътувал до Румъния. Но това са само оперативни данни, които бяха проверявани като възможности за неговото напускане извън страната", каза министърът.

"Когато пристигат лицата на летището се проверяват от паспортния контрол и когато бъде установено дадено лице, което е обявено за издирване, в момента, в който ние го обявихме за общодържавно издирване, той е заложен и в системите на граничния контрол", обясни Цветанов. Той не пожела да коментира каква точно информация са имали разследващите, но подчерта, че е по-важно това, че лицето е задържано.

"Надяваме се на един съдебен процес след като приключи разследването", каза още Цветанов. Той допълни, че се е подготвяло издаването на европейска заповед за задържането на Русинов. "Това трябваше да се случи днес", отбеляза министърът.

Цветан Цветанов не отговори на въпроса дали вторият задържан - Пламен Трифонов е проговорил пред разследващите.

Припомняме, че вчера директорът на Института по психология към МВР Неделчо Стойчев заяви, че се очаква съвсем скоро Русинов да бъде арестуван. По думите му убийството е станало по непредпазливост, най-вероятно в стремежа на извършителя да бъде преведено момичето в състояние на контрол, а и да не вика.

Арестуваният Пламен и издирваният Николай по някакъв начин имат някаква връзка, не като приятели, а може би по стечение на обстоятелствата са били по едно и също време на едно и също място, каза още експертът. По думите му отношенията и на двамата извършители към жертвата имат различна мотивация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини