Учители от Първомай учат колеги как да задържат ромите в школата

Училищата “Св. св. Кирил и Методий“ от Първомай и ОУ „Отец Паисий“ в с. Искра са включени в проект за задържането на ромските деца в училищата. Той се финансира от Фондацията „Америка за България“ и се осъществява от център „Амалипе“. Проектът предвижда отпадането на деца от малцинствата да бъде предотвратявано чрез включването им в СИП –ове за ромски фолклор, но е преценено, че е добре да се добави и спорт.

Като училище с опит в тази насока ОУ“Св.Св. Кирил и Методий“ ще бъде базово за програмата и учителите Ваня Павлова, Нели Иванова и Николина Андреева ще станат обучители за колегите си от няколко пилотни училища, включително и това в Искра. В програмата ще се включат и национално признати експерти. Тяхна основна цел ще бъде подпомагане на пилотните училища в превенцията на отпадането на ромски деца от училище и работата на педагозите със застрашените ученици

Проектът се доразвива и в посока участие на родителите, създаване на благоприятна обществена среда и промяна на общественото мнение.

Амалипе е дума на ромски език и означава приятелство.

Parvomai.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини