CERN ”уловиха” антиматерия за 16 минути

Атоми антиматерия - антиводород - бяха "уловени" за малко повече от 16 минути при експеримент на физици в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева, предадоха световните агенции.

Очаква се резултатът от експеримента да улесни изучаването на антиматерията. "Можем да улавяме атоми от антиводород в продължение на 1000 секунди - достатъчно дълго време, за да започнем да ги изучаваме", каза физикът Джефри Хангст от името на участниците в експеримента АЛФА, извършен в ЦЕРН.

Антиматерията е "огледална" на познатата от човека материя, но е трудна за наблюдение, защото всеки атом антиматерия се анихилира при контакт с материята, произвеждайки огромно количество енергия, посочва Франс прес.

Водородният атом се състои от протон с положителен електрически заряд и електрон с отрицателен заряд. Атом на антиводорода се състои от отрицателен протон (антипротон) и от положителен електрон (позитрон) - античастици на протона и електрона.

Първите атоми антиводород са създадени в ЦЕРН през 1995 г., но са се самоунищожили почти веднага при контакт с материята. При експеримента АЛФА те са удържани до 1000 секунди, сочи публикуваното днес изследване в научното списание "Nature Physics". 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини