"Вояджър 1" доближи границите на Слънчевата система

Междупланетният автоматичен апарат на НАСА "Вояджър 1", чийто полет продължава 33 години, всеки момент може да пресече физическите граници на Слънчевата система, отвъд пределите на които започва междузвездното пространство.

Границите са достигнати по-рано, отколкото се предполагаше според предврителния график. Това показват последните данни от борда на "Вояджър 1" и на автоматичната междупланетна станция "Касини", която орбитира около Сатурн, предаде ИТАР-ТАСС.

Бордовите инструменти на "Вояджър 1" през декември миналата година показаха, че скоростта на летящите от Слънцето заредени частици /слънчев вятър/ е спаднала до нула, съобщиха от НАСА. Стагнацията на този показател е продължила най-малко до февруари тази година.

Това показва наличието на обширна и неизвестна преди "преходна зона" на края на Слънчевата система. "Тази граница може да бъде пресечена само един път, допълва БТА. Налице са първите признаци, че този момент е близо" - заяви Том Кримигис от Лабораторията за приложна физика към университета "Джон Хопкинс" в щата Мериленд.

Анализът на данните от приборите на "Вояджър 1" и на "Касини" показва, че границата на междузвездното пространство с хелиосферата е на 16-23 млрд. км от Слънцето.

Най-точното прогнозно разстояние е 18 млрд. км. А "Вояджър 1" се намира на около 18 млрд. км от нашето светило. "Тези изчисления показват, че ние сме близо. Колко близо обаче, не знаем" - уточни колегата на Кримигис Ед Стоун от Калифорнийския университет в Пасадена.

Ученият е на мнение, че "Вояджър 1" ще премине границите много скоро, тъй като на всеки 3 години космическият апарат оставя зад себе си милиарди километри. Близнакът на "Вояджър 1" - "Вояджър 2" - ще премине границите на Слънчевата система по-късно. Сега той се намира приблизително на 14 млрд. км от Слънцето.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини