Образованието забавя стареенето

Хората, които напускат училище с по-ниска квалификация, са предразположени да остаряват по-бързо, разкриха учени, пише Ройтерс.

Изследователи от Великобритания и САЩ са изследвали дължината на части от ДНК, наречени теломери (окончанията на хромозомите, които имат защитна функция) на около 450 души. Хората, които са се справяли по-зле в училище, имат по-къси теломери, което според научните данни означава, че вероятно ще остаряват по-бързо.

"Ключовото в това изследване е подкрепата на едно от главните послания на дългосрочните проучвания, че това, което ви се случва в ранна възраст може да има значително влияние върху здравето ви", подчертава Стивън Холгейт, от Британския съвет по медицински изследвания. Той беше категоричен, че засега е трудно да се посочат причините, но изследването показва, че "да бъдете по-образовани може да ви е от полза не само на пазара на труда", пише БГНЕС.

Изследването е публикувано в списание Brain, Behavior and Immunity. Според професорът по психология Андрю Степто, причината за това явление е в ефектите от по-ниския социален статус, на които по-ниско образованите са изложени от по-рано.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини