Осветиха два обновени храма в първомайско

Параклисът "Св. Георги"

Вчера в присъствието на митрополита на Старозагорска епархия Галактион беше осветена обновената църква “Св. Георги“ в с. Градина. По време на Чирпанското земетресение през 1928 година действащият храм „Св. Архангел Михаил“ е бил разрушен. С пари от фонд „Депозе“ е построена църквата „Св. Георги“, осветена на 8 май, тогавашната Томина неделя. 79 години по-късно по предложение на кмета на селото Балю Балев, тя е ремонтирана и осветена отново. Средствата са събрани от продаден общински имот, с помощта на Община Първомай и от дарители.

На 6 май 2011г. построеният през 18 век от местните жители и видял много превратности през историята си, параклис „Св. Георги“ над с.Буково, отново отвори своите врати. Благодарение на решителността, средствата и труда на неколцина млади първомайци с Буковски корени, параклисът „Св. Георги“ вече се радва на своето “Новорождениe”, за да събира отново и стари, и млади, с надеждата за духовно Възкресение на България!

Веднъж възстановяван през далечната 1933г., параклисът бе изпаднал в забвение и разруха, каквато всъщност е съдбата и на другите параклиси в района на селото, а и на самата църква, някога била дори център на Епархия.

Parvomai.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини