Владика: Стана грешка, не сме против ин витрото при някои условия

Светият синод на Българската православна църка не е против ин витрото, станало е грешка, това заяви ловчанският митрополит Гавриил след скандалното становище на висшия клир срещу метода за изкуствено зачеване и сурогатното майчинство.

"Позицията на Синода е срещу сурогатното майчинство, него не приемаме. А метода ин витро го приемаме, но както и гръцката, и руската православна църква, при условие, че биологичният материал е взет от законния съпруг и оплодените яйцеклетки, колкото са подготвени, всички се имплантират в майката, защото всяка от тях е живо същество и не бива да се унищожава. При тези условия БПЦ няма против да се използва ин витро, когато това е абсолютно необходимо и няма друга възможност", обясни владиката пред БНР и Дарик радио.

Той заяви още, че човек, който използва ин витро, не е грешен. Според него в случая вероятно е станало пренасяне на становището на църквата за сурогатното майчинство към този метод и затова се е получило объркване.

В становището на Светия синод, което и до момента стои на официалния му сайт, обаче нямаше подобно уточнение и категорично е посочен методът ин витро, включително с латинското му наименование - In vitro fertilization-IVF, а отделно е споменато сурогатното майчинство.
В позицията се казваше още, че "православното разбиране за брака поощрява безусловната любов, послушанието и себеотдайността, които по необходимост включват и смиреното приемане на безплодието", държавата трябва да помага на бездетните съпрузи "да надмогнат болката си като пренесат копнежите и любовта си върху деца, лишени от родителска грижа". 

Митрополит Гавриил беше категоричен, че БПЦ е против сурогатното майчинство, защото при него има много неща, които са неприемливи. "Утре ще започнат да клонират. И на това ли трябва да се съгласим?! А може би този метод вече го опитват някъде. В България законът още не е приет. Подготвили сме становище, защото ни го поискаха", добави висшият духовник.
По думите му в случаите, когато едно семейство не може да има деца, е най-добре да си осинови.

"Не виждам нещо обидно в становището на Светия синод. Ние няма да делим децата в никой случай. Всяко дете е еднакво ценно, всеки живот е еднакво ценен за Светата църква, защото той е вече даден", коментира междувременно Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, предаде БГНЕС. "Трябва да ви споделя, че има и много млади свещеници, които в последно време нямаха свое чедо и са млади семейства. Обаче знаете ли какво сториха – осиновиха някои деца, а след това Бог им даде и свои", добави Йоан.

Позицията на Светия синод обаче вече предизвика силно възмущение сред организациите на хора с репродуктивни проблеми и лекарите.
Председателят на УС на фондация "Искам бебе" Радина Велчева и днес коментира, че остават засегнати от неща, които все още са записани в становището на Църквата, като например, че методите на ин витро оплождането са "експерименти, които се противопоставят на Божията премъдрост, затова прилагането им е богохулство".
"Повярвайте ми, че аз лично още не съм станала майка. Имам седем опита ин витро зад гърба си и безплодието ме накара да вярвам още повече в Бог и да намеря пътя към него. Ние не раждаме нечовеци", добави Велчева пред БНР.


Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев съобщи, че владиката участва във фирма, в чийто предмет на дейност влиза и трансплантация на органи.
„Сигурен съм. Проверили сме кой в какви фирми участва с истинските си имена, не с духовните, но още не е дошло времето да ги разкрием. Аз не искам да разклащам основите на църквата, но няма как да отречем, че част от тези хора имат техни частни интереси, а освен това са били и в авангарда на атеистите – в бившата Държавна сигурност", заяви Тренчев пред bTV.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини