Абитуриентката Вики Нейкова подобрява рокля на лондонски моделиери

Виктория Нейкова получи награда за авторското си ревю. Тя е от Първомай, но тази година завършва образованието си в професионалната гимназия по облекло „Ана Май“ – Пловдив със специалност Моден дизайн. В навечерието на традиционното голямо ревю на нейното училище, преди абитуриентските балове разговаряме за страстта й да прави модели, за балната й рокля и за мечтите й.

- Кога откри, че модата е твоя страст?

- Скоро четох мой дневник. Била съм в 3-4 клас когато съм си водила записки. И още тогава съм записала, че искам да стана моден дизайнер. А рисувам откакто се помня. Но знам, че първия си силует направих с госпожа Андреева. Тя ми показа как става.

- А помниш ли първата си дреха, изработена от теб?

- Не. Те са толкова много. Не помня кое е било първо.

- Знам, че когато си била ученичка в 6-7 клас си си шила палто.

- А-а-а, да – едно на карета. Още го пазя.

- А коя част от облеклото най- много обичаш да проектираш и да работиш? Коя е любимата ти дреха?

- Тази дреха, която след това нося с удоволствие. Сако, яке, палто. Сега например имам едно сако. Много е красиво и почти не го свалям. Отначало ме питаха непрекъснато откъде съм си го купила. Сега познатите ми искат да им ушия и на тях. Но това си е моето сако, мой модел и нямам никакво намерение да го давам на друг.

- Колко абитуриентски модела си ушила?

- Ами имам модели, които са за ревютата. Нямам специално за абитуриентките. Моята рокля например е купена от Лондон. Но моделът е елегантен без да е официален. За да стане за бала сама си направих шлейф и сега изглежда по друг начин. И е различна от всички асеновградски модели, а материята е невероятна. Тук не бих могла да си намеря такъв плат. Аз не обичам да правя модели по списание. А когато имам идея в главата си режа, шия и се получава и винаги е много добре.

- Какво те вдъхновява?

- Може да ме вдъхнови една разходка. Аз имам любими кътчета в Пловдив. Обичам да ходя на Альоша и да гледам залеза. Понякога е толкова красив, че докато гледам в главата ми се появяват идеи. А понякога сънувам ревюта и модели. Вдъхновявам се и от ревютата на големите и известни моделиери.

- Имаш ли си стил? И дрехи от коя епоха харесваш?

- Не е точно стил, но обичам да смесвам материи и цветове. А от епохите харесвам – по-предишната. (смее се) По-старите и романтични.

Преди няколко месеца в училище правиха ремонт на парното. Когато работниците свършиха, започнаха да си събират инструментите и отпадъците и аз видях, че се готвят да изхвърлят от ония пукащите найлони, които се използват за уплътнение. Спрях ги и ги помолих да ги взема. След това ги използвах да подпълня един модел, за да стои издут.

- Разкажи ми за голямото ревю. Къде можем да видим твои модели. Какви са ти ангажиментите в дните преди бала?

- Това ревю се прави всяка година. Абитуриентките сме шест. Обикновено е само дефиле. Но тази година е цял спектакъл. Идва Малкият принц на планетата „Ана Май“. Разказваме приказки – Пепеляшка, Ледената кралица и други. А ние – участващите сме и танцьори, и актьори. С тези модели участвахме в конкурс за млади дизайнери във Варна и за трета поредна година нашето училище зае първо място. Участвахме в предаване на пловдивска телевизия, заедно с Теди Кацарова. А за сега моделите ми може да видите във Facebook.

- И след бала накъде?

Аз ще продължа да уча и да се занимавам моден дизайн. Мечтата ми е Лондон – “Central Saint Martins”. Това е университет за изкуство и дизайн. Там не се приема с портфолио или изпит. За да си студент там трябва да си различен. Има хора от цял свят, но всеки е уникален. Бях за 8 дни в Лондон и се влюбих в този град. Майка ми иска да уча в Милано, но аз мечтая за Лондон.

Докато разговаряхме с Вики, се роди идеята да покаже моделите си и в Първомай. Това ще стане на спектакъла „Три приказки на Мая Дългъчева“ на 12 май от 18 часа в Пленарна зала на Община Първомай.

Интервю на Теди Кирякова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини