Съветници от Първомай искат тайно да раздават парите ни

Общински съветници от Първомай пробваха да изгонят репортер на Parvomai.net от заседанието на комисиите „Общинска собственост“ и „Устройство на територията“ снощи. Народните избраници искаха отпускането на 14 000 лева от бюджета на общината за фонда за развитие на летище Пловдив да стане в пълна тайна от обществото.

Първи срещу присъствието на журналист възрази  Владимир Страхилов. Той е бивш секретар на общината и дългогодишен съветник. Страхилов изрично поиска да знае причината, поради която има представител на медиите, кой го е поканил, а след това пожела присъствието му да бъде гласувано. И гласува „против“. Така комисията му отхвърли правото на гражданин на Първомай да присъства на заседание на орган на местно самоуправление.

Членовете на другата комисия обаче решиха, че не са застрашени от присъствието на „външен човек“ и гласуваха „за“ оставането му.

За да защити обществения интерес и правото на гражданите да знаят какво решават избраниците им, репортерът на Parvomai.net прие за легитимно второто гласуване. И остана.

Законът:

Чл. 28 Заседанията на общинския съвет и на неговите комисии са открити. По изключение общинският съвет може да реши отделни заседания да са закрити.

(2) Гражданите могат да присъстват на заседанията на общинския съвет и на неговите комисии, като заемат специално определените за тях места.

Дори секретарките на председателя на Общинския съвет очевидно знаеха това и осигуриха такива „специално определени места“.

А що се отнася до закритите заседания - това са тези,  на които се разглеждат строго конфиденциални въпроси за сигурността на държавата. А на това заседание точката, която привлече вниманието ни, беше предложението на трима съветници от ГЕРБ, община Първомай да се присъедини  към „Фонд за развитие на летище Пловдив- Южната врата на България“. Ставаше дума защо едни пари от бюджета на общината, тоест парите на гражданите на Първомай – 14 000 лева, да бъдат дадени на този Фонд и  какъв ще е социалният и икономически ефект от това решение.

Коментар

Господин Страхилов, господа общински съветници, мандатът ви изтича. Повечето от вас наесен ще се явят на избори. Съветниците ще бъдат само 21. Направете си труда да прочетете законите, за да не се излагате. И не се доверявайте на първата ви хрумнала мисъл. По-добре е да питате и някой да ви обвини в некомпетентност, отколкото това да стане очевидно!

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини