''Защо се изплаши Илиана Кирилова''. Шефката на СГП избяга от изслушване за Нотариуса

Ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова в последния момент отказа да се яви на изслушване пред временната парламентарна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата за кръга около убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Решението за днешния дневен ред на временната комисия е било взето в понеделник. Единствената точка в дневния ред е за изслушване на прокурор Илиана Кирилова, която трябваше да говори за евентуалното наличие на групи за влияние в Софийската градска прокуратура.

Днес тя е изпратила писмо до членовете на комисията, в което заявява, че намира явяването си там за „неподходящо и се налага учтиво да отклони поканата“. В позицията си Кирилова се позова на конституционно регламентираното разделение на властите.

„Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото“, пише Илиана Кирилова.

В позицията си, изпратена до депутатите, Кирилова пише още, че е дала „подробно интервю пред една медия“ и че „вярва, че българската журналистика стига най-бързо до българските граждани“.

От писмото на Кирилова става ясно, че тя има разрешение за разкриване на следствена тайна според НПК, но не смята да го направи пред комисията.

Председателят на комисията Никола Минчев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) заяви, че не намира за основателно отклоняването на поканата.

„Мое лично мнение е, че е доста странно, че някой може да достигне до българското общество през медиите, но това да дава основание за отказ да го направи пред българските граждани. Уважение се изразява чрез присъствие“, каза той.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ коментира, че не разбира защо Илиана Кирилова се е „изплашила“ и не е дошла. Той напомни, че на предходно заседание на комисията вече е имало изслушани няколко прокурори. „Защо се изплаши градският прокурор? Не ядем прокурори“, каза Ананиев.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ предложи на Минчев да прати ново писмо на Кирилова, с повторна покана да присъства. Той също така поиска комисията да заседава два пъти през следващата седмица и да бъдат поканени повече гости.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков (ПП-ДБ) коментира, че на Кирилова са ѝ малко 6 заместници - колкото има в момента. Според Рашков тя е била „инсталирана“ начело на СГП, за да защитава нечии конкретни интереси.

 „Не ми ѝ известно да има и един обвинителен акт, внесен в съда от Илиана Кирилова. Оттук нататък може да си правим изводи за какво е поставена там. Така че - пожелавам ѝ г-н Сарафов да ѝ намери още 6 заместници“, каза той.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини