Две галактики се деформират под въздействието на гравитацията

Две близки една до друга галактики постепенно се деформират под въздействието на гравитацията, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Те се намират на около 70 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Секстант.

Двете галактики не са неизвестни на учените - открити са през 1783 г. от британския астроном Уилям Хершел. Наскоро галактиките NGC 3169 и NGC 3166 бяха заснети с камера на 2,2-метровия телескоп на Европейската южна обсерватория в Ла Сила, Чили.

Снимката показва, че те са достатъчно близо една до друга, за да се деформират под въздействието на гравитацията. Разстоянието между тях е около 50 000 км. Гравитацията сплесква спиралната форма на NGC 3169 и отделя една от друга ивиците прах в NGC 3166.

Същевременно трета, намираща се наблизо галактика - NGC 3165, е сред първите кандидатки да почувства ефекта от гравитационното привличане между тези две галактики.

Подобни галактики обикновено съдържат звезди и прах, които кръжат около ярко централно ядро.

Срещи с масивни обекти могат да нарушат тази конфигурация и често стават причина за метармофоза, която е прелюдия към сливането на две галактики. В резултат на взаимодействието между въпросните две галактики спиралните ръкави на NGC 3169 са издължени и голямо количество светлинен газ е изхвърлен от диска й. В NGC 3166 пък не се сформират множество нови звезди, за разлика от съседната й галактика компаньон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини