Млада жена от Първомай свързва Севера и Юга

Подписката, оставена в тотопункта

След затварянето на прелезите и разделянето на Първомай на Северен и Южен, започнаха да се появяват граждански инициативи за преодоляване на разделението. Организирани са поне две подписки – едната е за асансьор в подлезите, с който майките с колички и възрастните хора да минават по-лесно през линията. Втората е с още по- сериозни искания – да се построи подлез за автомобили и пешеходци под стария прелез на автогарата.

Първата подписка е в тотопункта до стария подлез. На всеки от листовете е написано искането. До снощи бяха записани 140 имена. Яна Здравкова – жената, работеща в пункта, показа листовете. Тя обаче не можа да обясни коя е младата жена, оставила подписката. Няма телефон, няма дори име. В листите очевидно има по няколко подписа от един и същи човек. По принцип подписката няма правна стойност и не може да задължи никого да се съобрази с нея. Все пак, за да сме полезни, ще цитираме Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното управление:

Чл. 47. (1) Местната гражданска инициатива се организира по решение на събрание на не по-малко от 50 граждани с избирателни права, с постоянен или настоящ адрес на територията на съответната община, район, кметство или населено място.

Чл. 48. (1) Национална и местна гражданска инициатива се извършват чрез подписка.

(2) Подписката се провежда в срок, определен от събранието по чл. 45, ал. 2 иличл. 47, ал. 2, но не по-дълъг от три месеца от провеждането на събранието за организиране на национална гражданска инициатива, и два месеца - за местната гражданска инициатива.

(3) Всеки гражданин с избирателни права може да положи подписа си еднократно в подписката, включително и на място, различно от неговия постоянен адрес - за националната гражданска инициатива, а за местната гражданска инициатива - в съответствие с постоянния или настоящия му адрес.

Има още куп изисквания за това как се провежда подписка, какво се вписва в листите, какви данни трябва всеки да предостави и дори как се финансира една подписка. Което означава, че някой трябва да се „бръкне“, за да се получи гражданска инициатива с тежест.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини