Шефът на БОРКОР поведе отряди от доброволци за опазване на реда

Гражданско движение ще помага на държавните структури при бедствия, аварии и в борбата с престъпността.

Идеята за създаване на гражданското движение е да се развие доброволчеството, както знаете 2011 г. е година на доброволчеството в ЕС, обясни по БНР ген. Румен Миланов, който е директор на БОРКОР и председател на гражданското Национално движение за гражданска сигурност*.

Тук има три въпроса - какво направи държавата за гражданите, какво направи гражданинът за държавата и какво самият гражданин прави за себе си по отношение на сигурността, уточни той, цитиран от БГНЕС. По думите му бдителността е необходима за всеки гражданин и това била идеята за създаване на движението. Въпросът бил дали може гражданинът сам да си помогне.

Една от идеите е при бедствия и аварии е да се съгласува взаимодействието на хората с държавните структури.
"Тук не става дума за въоръжаване на пенсионерите по селата с GSM-и, а веднага да се сигнализира на полицията, когато се забележи нещо нередно, да се включат хората в доброволческите структури на БЧК", даде пример Миланов.

Според него, може да се създадат отряди, клубове към общините, където да се придобиват и знания.
"Знае се къде са слабите места в различните общини - къде има опасност от наводнения или други проблеми. Естествено, трябва да се работи с МВР и с общинските власти", обясни генералът.

В момента сформираме щата и започваме да назначаваме хората, каза Миланов за БОРКОР, като уточни, че все пак е бил поканен в БНР да говори за гражданското движение. Според него това е нова технология за следене и анализ. БОРКОР има за цел да изследва процесите по отношение на корупцията и организираната престъпност, а след време и може би и свързаните с националната сигурност, допълни генералът. Той каза, че ще се спази ангажиментът структурата да заработи през юни.

Според него не са зачестили чак толкова инцидентите с колите на НСО - това просто е много атрактивна тема.
Проблемът е друг и трябва да се ограничи обсегът на лицата, ползващи тези коли, допълни ген. Миланов, който е и бивш ръководител на НСО.
*На 12 ноември миналата година ген. Румен Миланов учреди неправителствената организация "Национално движение за гражданска сигурност" и стана председател на управителния му съвет. Като част от дейността му беше обявено създаването на доброволчески отряди, които да подпомагат МВР.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини