БОРКОР "подхваща" любовниците на политици и висши чиновници

Публичността е един от най-добрите начини, с които можем да ограничим злоупотребите, свързани с конфликт на интереси, заяви в студиото на „Тази сутрин” Бойко Великов, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, известен като БОРКОР.

Преди няколко дни БОРКОР и Клуб „Журналисти срещу корупцията" обявиха, че ще изготвят и публикуват т.нар. „Регистър на срама” в сферата на обществените поръчки, в който ще бъдат събирани драстични случаи на нарушения при тръжните процедури.

Едно от предложенията за промени в закона за конфликт на интереси, изпратени от БОРКОР до правителството, е политици и висши чиновници да декларират своите емоционални отношения с цел бъдат проверявани дали не са облагодетелствали приятели и интимни партньори с обществени пари.

Великов каза, че това предложение е предмет на дискусия вече няколко дни.

Важните личности трябва да обявяват и интимните си половинки, каза бившият депутат от БСП. По думите му съществуват европейски регламенти, според които емоционалните отношения са едно от изискванията за предотвратяване на конфликт интереси.

Една част от регламентите, които се използват в ЕС, са етични кодекси. В България има такива, но в нашия парламент няма етичен кодекс. Европейският парламент приема такъв регламент и за мен е учудващо защо в България се опитваме да го избегнем, каза още Великов.

На въпрос за истинността на декларираните връзки Великов каза, че деклараторите преди всичко трябва да имат морална отговорност за предоставената от тях информация. Той уточни, че предмет на деклариране е фактическо съжителство, което не е толкова трудно доказуемо.

Великов не пожела да назове конкретни примери, но поясни, че има не малко такива, част от които са станали публично достояние.

Великов съобщи, че скоро предстои да бъде завършен и представен пред медиите „Регистърът на срама”. „До 1 април дано да е готов, за да можем да се посмеем”, завърши водещият на „Тази сутрин”.

Вие също сте в емоционална връзка, каза следващият гост в „Тази сутрин" Яне Янев, визирайки двойката водещи в студиото. Ставате по едно и също време, отправяте си погледи, свързани с гостите, каза Янев. Според лидера на РЗС емоционалните отношения са нещо трудно установимо и по тази причина предложението на БОРКОР е безумие и абсолютна глупост.

Според Янев по-наложително е да се приеме закон за лобизма, на който да се основава Законът за конфликт на интереси. Едно физическо лице може да участва в 20 юридически фирми. Трябва да се установят тези хора, които имат емоционални отношения, дали имат общи фирми, каза Янев.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини