150 ще борят корупцията. Професионално

Първият шеф на ДАНС, Петко Сертов, седна от дясната страна на Бойко Борисов по време на представянето на новата служба БОРКОР - Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет.

Сертов заедно с ексдепутата от СДС Елеонора Николова ще са зам.-шефове на новата структура, която се оглавява от бившия директор на НСБОП и НСО ген. Румен Миланов.

Изборът на ръководни кадри на БОРКОР според премиера е търсене на широка обществена и политическа подкрепа. Борисов поясни, че е избрал Николова, тъй като двамата работили много успешно, още когато тя е била кмет на Русе. „Тя в полето на център-дясното е един безспорен авторитет и квалитет и доказан човек в тази област," изтъкна той.

С назначаването на Петко Сертов премиерът очаква подкрепа от опозицията. Той припомни, че Сертов оглавяваше родното ФБР по времето на кабинета "Станишев".

„С една дума БСП, ДПС и НДСВ са гласували своето доверие и той да защитава техните тайни и интереси и борбата им с престъпността и корупцията," заяви Бойко Борисов.

Това звено не дублира никакви други функции, с тези думи премиерът отговори на появилите се вече критики, че БОРКОР ще дублира дейността си с тази на ДАНС.

Като клевета той определи днешната "гореща" новина за 4 млн. лева, прибрани от висш функционер на ГЕРБ.

"Един човек казал по една телевизия, че някой му казал, който пък бил чул, че някой функционер...заради такова нещо ще спра да си говоря с вас", беше лаконичният коментар на Бойко Борисов, заявявайки, че медиите с подобни въпроси и коментари само го ядосват и призна, че и на днешния брифинг се е ядосал. Според него подобни слухове не е сериозно да се коментират.

Румен Миланов, който оглавява БОРКОР, обясни идеята за създаването на новата структура, която се проектирала от доста време. „Идеята е на германското вътрешно министерство, като това е един център за анализ на риска," каза още той.

Той подчерта, че ще се изследват нормативни актове, обществени поръчки като целта е да се откриват онези точки, които могат да създадат корупционни практики. 150 души ще работят в БОРКОР, като 40 ще са от щата на МС, а другите от останалите ведомства.

За мен е предизвикателство и удоволствие да работя в област, за която цял живот съм се готвила," заяви Елеонора Николова, която доскоро работеше като експерт в Комисията за борба с корупция в парламента.

В целия си професионален път, по който съм минал, корупцията винаги е седяла в тази част, в която и аз винаги съм работил, заяви от своя страна и Петко Сертов и допълни: „Действително за мен ще е удоволствие да работя с г-н Миланов и с г-жа Николова."

Много път ни чака още, но мисля, че ще оправдаем доверието както на нашите партньори, така и на ръководството на държавата," обеща бившият шеф на ДАНС.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини