Подобрена кампания за набиране на служители на ЕС цели да привлече елита сред студентите и висшистите в Европа

На 16 март, сряда, бе поставено началото на втората ежегодна кампания „Работа в институциите на ЕС“ за набиране на служители за категорията ,,администратор“. Целта бе да се привлекат кандидатурите на най-добрите сред елита от цяла Европа, които да работят в области като право, икономика и изработване на политики. За да се привлекат най-способните кандидати за работа в институциите на ЕС, Европейската служба за подбор на персонал (EPSO) за първи път ще приема кандидатури на студенти, които са в последен курс на университетското си образование за степен бакалавър, което ще позволи на ЕС да се конкурира с най-големите работодатели в публичния и частния сектор.

Друга промяна в процедурата за подбор тази година е, че голяма част от процеса на оценяване вече ще се провежда на всички 23 официални за ЕС езици. Свидетелство за ангажимента на институциите на ЕС по отношение на многоезичието е фактът, че за първи път кандидатите ще държат тестове за словесно-логическо, математико-логическо и абстрактно мислене на основния си език. Тази промяна е особено важна, тъй като по всички основни процедури на ЕС за подбор на кадри могат да кандидатстват граждани от всички 27 държави-членки.

Марош Шефчович — заместник-председател на Комисията, отговарящ за междуинституционалните отношения и администрацията, приветства тези нововъведения, които съпътстват осъщественото през 2010 г. цялостно осъвременяване на процедурите за подбор, и заяви:

„Институциите на ЕС предлагат възможности за кариера, които би трябвало да бъдат приоритет за европейците с потенциал и способности, когато избират къде да работят. Със задоволство мога да кажа, че с тези нововъведения можем да се насочим към най-добрите студенти от целия континент и че с нашата нова многоезична система за тестове можем по-добре да спазим своя ангажимент за постигане на многоезичен Европейски съюз, където езикът и талантът преминават границите възможно най-лесно.“

Друга въведена през 2011 г. промяна е разграничението между кандидати, които са завършили висше образование наскоро, и кандидати с професионален опит, като по този начин кандидатите с най-малко шест години опит в съответната област могат да бъдат назначени на по-висока начална степен.

horizonti.eu

Източник: smolyan.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини