Бръмландия. Вестниците в събота

„Стандарт": Бръмландия

България стана Бръмландия. Нова порция подслушани разговори на властта хвърлиха държавата в ступор. Този път мишена на огласените от в. "Галерия" СРС-та стана премиерът Бойко Борисов.
Според огласения запис, той спира акция на митничарите срещу бирена фабрика на "Леденика". Това е манипулация, контрира премиерът в парламента. Биреният бос Михаил Михов също отрече да е искал чадър от Борисов.
Циркът с бръмбарите трябва да спре, иначе държавата отива на кино, скочиха бизнесмени. Скандалът отекна и в Брюксел.
Със записите трябва да се занимае прокуратурата, каза говорителят на Еврокомисията Марк Грей.

„Труд": Искат имунитета на Янев заради фалшивата подписка

Прокуратурата да поиска имунитета на Яне Янев и да разследва "начините, по които той направи предизборната си кампания с огромни и с неясен произход пари, както и неговата обвързаност с фигури и кръгове, някои от които днес са подсъдими за рекет и изнудване". Това поиска лидерът на "Атака" Волен Сидеров в декларация от парламентарната трибуна.
Повод стана разпространеното преди ден становище на ДАНС, че подписката на РЗС за референдум е манипулирана. Това предизвика остри реакции и от ГЕРБ, още повече че и техният депутат Владимир Тошев се оказа сред "подписалите се".
Това е безпрецедентно и безскрупулно погазване на законите, скочи Искра Фидосова и обяви, че "хора със съмнителна репутация нямат място в парламента и в политиката". ГЕРБ настоя всички групи да осъдят поведението на РЗС.

Труд": Парламентът пъди посланиците на ДС

Висшите ни дипломати с досиета в бившата Държавна сигурност (ДС) да се изтеглят от заеманите постове. Този призив бе отправен в декларация, гласувана от Народното събрание. Единствено "Коалиция за България" се противопостави на документа, определяйки го като инструмент за провеждане на лустрационна политика и легитимиране на "едно беззаконие".

Имената на общо 192-ма висши дипломати, сред които 35 действащи посланици, свързани с ДС, лъснаха в огласения на 14 декември м.г. списък на комисията по досиетата.
"Нека затворим страницата на обвързаностите и българската дипломация да се развива модерно, без зависимости", призова външният министър Николай Младенов по време на дебатите.

„Стандарт": Шапът глътна 80% от оборота на месарите

Заразата от шап сериозно удари мандрите и цеховете за месни продукти в засегнатите райони. Оборотите на предприятията в шестте области, които са под карантина, са паднали с до 80 на сто. Това съобщи шефът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев. В областите Бургас, Варна, Шумен, Сливен, Кърджали и Хасково има 96 колбасарски цеха. Това прави 25% от общия брой на месопреработвателните предприятия в страната.
Заради шапа до 28 февруари те не могат да продават продукцията си извън района, поставен под карантина. Заради намалените продажби те вече са минали на половин работен ден, съобщи Вътев. Мандрите също страдат от въведените ограничения заради заразата от шап. Тяхната работа изцяло беше блокирана за два дни и пропуснаха две зареждания на магазините.

„Новинар": Отнеха правата на „сатанизирания" лекар

Отнеха правата на д-р Михаил Маджунов, който оперира 4-годишната Гергана, детето, което почина, вследствие на лекарска грешка. След извършване на проверка, разпоредена от здравния министър Стефан Константинов, директорът на Регионална здравна инспекция в София е подписал постановлението, с което се отнемат правата на д-р Маджунов.
Изпълнителната агенция за медицински одит е констатирала лекарска грешка при втория преглед на детето на 15 декември. Освен отнемането на правата лекарят ще трябва да плати и глоба за административни нарушения. Д-р Маджунов ще бъде санкциониран с от 300 до 3000 лв. за нарушаване на Закона на здравето и от 1000 до 20 000 лв. за нарушаване на Закона за лечебните заведения.

„Труд": Кастрят шефа на КРС заради преносимостта

Депутатите от парламентарната комисия по транспорт и съобщения смъмриха остро шефа на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков вчера. Той отнесе критики от всички парламентарни групи заради бездействие и пропуски в работата на ведомството му с мобилните оператори.
"Българските потребители масово са недоволни от качеството на GSM услугите", заяви зам.-председателят на комисията Иван Иванов (ДСБ).
Шефът на комисията Иван Вълков (ГЕРБ) пък се скара на Божков, че не е контролирал "МобилТел" за огромните проблеми, които създаде компанията на абонатите си при смяната на клиентската платформа. "Не е нормално 3-4 месеца хората да не могат да си плащат сметките", каза той. Депутатите разпитаха Божков и за ниския процент пренесени в друг оператор мобилни номера и го призоваха да вземе мерки за случая с "МобилТел".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини