Хаос с отпуските. Преглед на националния печат

„24 Часа": Станишев: Герберите богатеят, българите - обратно

„През 2010 година докато „герберите" забогатяваха, българите обедняваха". Това каза лидерът на БСП и председател на ПГ на „Коалиция за България" Сергей Станишев на пресконференция днес.
Най-големият провал на правителството е в икономическата и бюджетната политика, заяви Станишев. За първи път от 1996 година имаме актуализация на бюджет на страната, като при това приходите са 2,5 млрд. лева по-малко от кризисната 2009 година, обясни лидерът на левицата.
Без поощряването или гледането през пръсти от страна на държавата не е възможно контрабандата да достигне 40%, каза още той като допълни, че вторият основен провал е в социалната сфера. По думите му един основен сектор - здравеопазването, стигна до пълен разпад и до колапс. „Хората плащат цената за некомпетентността на правителството", заяви Станишев.

„Стандарт": Хаос с отпуските

Отпуските пак станаха ябълката на раздора между социалното министерство, работодатели и синдикати. Прехвърлянето на дни от тазгодишната полагаема ваканция за ползване през 2011 г. може да се окаже проблем и много хора да загубят реално полагащите им се дни, алармираха от профсъюзите. Въпреки че новите разпоредби в Кодекса на труда предвиждат до 10 дни от платения годишен отпуск да се прехвърлят за следваща година, има пречки това да стане с отпуска за 2010 г. Според промените в кодекса подобно отлагане се разрешава само по "важни производствени причини" по преценка на работодателя. Преди това в началото на всяка година той е задължен заедно с работниците да изготви график за ползване на годишния платен отпуск. Промените при ползването на отпуските влязоха в сила от 3 август, така че разпоредбата да има график в началото на годината не може да бъде изпълнена, коментира Чавдар Христов от КНСБ.

„Новинар": Ново обвинение срещу Йордан Лечков

Точно преди коледните празници Окръжната прокуратура в Сливен е предявила ново обвинение срещу кмета на града Йордан Лечков, съобщи самият той. Градоначалникът не даде повече подробности, като уточни, че се е подписал, че няма да огласява данни.
"Казаха, че информацията е класифицирана, и не мога да давам подробности. За пореден път казвам - прокуратурата показва импотентност, дори едно обвинение не могат да скалъпят", коментира Лечков. Според него наблюдаващият прокурор вече 6 години му е "личен прокурор", защото извършвал проверка след проверка. Кметът заяви още, че в общинската администрация има 4-5 служители, които са се превърнали в печатари, подготвяйки обяснения и справки.

„Новинар": 140 000 българи може да олекнат с по 150 лв. за стари документи

Само с три работни дни разполагаме за подмяна на стари лични документи с изтекъл срок. Дните до края на тази година са последният шанс да се сдобием с нови документи и да се отървем от глоба, ако се сблъскаме с органите на реда. От 1 януари 2010 г. се отменя шестмесечният гратисен период за личните карти с изтекъл срок. Глоба от 20 до 150 лв. може да отнесе всеки, който е забравил или е пропуснал да подмени старите си лични документи. Около 140 000 души все още не са се сдобили с нови документи, сочат данните на полицията, цитирани от БНТ.
Гратисният период беше въведен за изтичащите през тази година документи заради проблемите със системата за издаване на лични документи.


„Труд": Не хванаха снежинките във въздуха

Премиерската повеля снежинките да бъдат хващани още във въздуха днес не бе изпълнена. Вероятно разсейването се дължеше на все още коледното настроение на министрите, към които бе заръката на Бойко Борисов, а оттам и на съответните служби по чистота.
Снегът неизненадващо обърка движението в градове и основни пътни артерии из страната, въпреки че във всички области бе обявен т. нар. код "жълто" заради падналите снеговалежи.
Този знак сигнализира за опасни явления, но без да има непосредствена заплаха за населението.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини