Ваньо Танов подслушван 6 месеца. Вестниците в неделя

"Стандарт": "Рицар без броня" отвя зам.-министър

Хитовата преди години лента "Рицар без броня" отнесе главата на зам.-министъра на културата Димитър Дерелиев. Премиерът Бойко Борисов разписа оставката му след среща с кинаджиите Евгений Михайлов, Иглика Трифонова и Росица Вълканова в събота сутрин. "Дерелиев създава проблеми в бранша и такива ги е забъркал, че има напрежение в гилдията. Затова незабавно го уволних", каза вчера Генерала. Той обясни, че кинодейците, с които се е срещнал, са "приятели и симпатизанти", хора, с които е работил. Вярвам на това, което казаха, и затова изобщо не се поколебах да го уволня, допълни премиерът. Борисов поясни, че кинаджиите имали претенции към законодателството. Той обаче им акцентирал върху финансовите проблеми в държавата и подчертал, че с времето и техните желания ще бъдат удовлетворени. Всички в тази държава искат повече пари, никой не идва да каже, че не иска, коментира Борисов. По думите му на мястото на Дерелиев няма да има нов заместник-министър. Другият помощник на Вежди Рашидов - Митко Тодоров, се справял много добре в работата с театрите. Той щял да поеме и ресора кино. Премиерът е насрочил втора среща с кинаджиите във вторник от 13 часа. Идеята е творците от гилдията и експертите да предложат промени в законодателството. "Удовлетворен съм, че диалогът стартира", каза за "Стандарт" режисьорът Евгений Михайлов.

"24 часа": Може да рухне и вторият път до Кулата

Има реална опасност от рухване на обиколния път от Симитли през Предела, Банско и Гоце Делчев за ГКПП Кулата. Това установи комисия от пътни специалисти и хидролози, водена от областния управител на Благоевград Валери Смиленов. Алтернативното трасе се ползва вече седмица, след като Е-79 в района на Кресненското дефиле се срути при наводнение.

Пътят по поречието на Места, в района на м. Момини кули е застрашен от пропадане и ситуацията е тревожна, каза Смиленов. Преди години шосето трябваше да се рехабилитира от гръцката фирма "Продефтики", но тя фалира. Предвиждаше се изграждане на подпорна стена от 65 м по течението на реката, което не е направено. От вчера пътноподдържаща фирма укрепва основите на шосето, за да не се стигне до инцидент като на Е-79. Пренасоченият огромен трафик пропуква асфалта.

"Труд": Ваньо Танов подслушван 6 месеца

Шест месеца телефоните на шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов са били контролирани от службите ни. Спецченгета са подслушвали разговорите на бившия началник на ГДБОП по разследване на контрабанден канал, научи "Труд". Информацията бе потвърдена от два независими един от друг източника.

Слуховете за разработването на Ваньо Танов в качеството му на шеф на митниците тръгнаха, след като за това намекна бившият вътрешен министър Румен Петков на 22 ноември. "Спрямо шефа на агенция "Митници" не е водено оперативно дело", каза два дни по-късно Цветан Цветанов.

"24 часа": 110 полицаи в София от 8 до 18 ч.

Общински полицаи ще пазят столичаните в делнични дни от 8 до 18 ч след Нова година.

Униформените ще са пряко подчинени на кмета. 75 от тях ще са на улицата, а 35 ще пазят общински обекти. Като начало бюджетът им е 2,6 млн. лева.

"Няма как общинските полицаи да работят денонощно, защото ще ни трябват не 100, а 500 души. Те няма да са портиери, нито чиновници зад бюро, а ще са на улицата сред хората", обясни зам.-кметът по сигурността Иван Сотиров.

"Труд": Пенсиите с таван до 2014 г.

Следващата спирка на част от приетата вчера от парламента пенсионна реформа ще бъде в Конституционния съд, се заканиха от "Синята коалиция".

Това стана след като парламентът прие промени в Кодекса за социално осигуряване. С тях ще бъдат прехвърлени в НОИ около 100 млн. лв. от индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове на някои от хората, работещи в първа и втора категория труд. Мярката засяга партидите на родените между 1952 и 1959 г. Според сините става дума за нарушаване на правото на собстеност, т. е. национализация на частни вноски.

"Стандарт": Руснаци идват за цената на "Белене"

Следващата седмица финансови експерти от руската компания "Атомстройекспорт" пристигат в София за поредния кръг от преговори за уточняване на цената на АЕЦ "Белене". Това съобщи изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов. Според него основният проблем е да се договорим коя инфлация да се има предвид за оскъпяването на проекта. Руснаците искат да се използват техните индекси, според които цената достига 6,3 млрд. евро. Първанов обаче е категорично против този вариант и ще настоява да се вземе предвид инфлационният индекс на Евростат 27 и българската инфлация. При това положение към базовата цена от 3,997 млрд. евро ще трябва да се прибавят между 480 млн. и 1,48 млрд. евро. Според Първанов записаната в меморандума с "Росатом" максимална цена от 6,298 млрд. евро е прекалено висока. Шефът на НЕК съобщи, че руснаците отново са предложили финансиране на проекта с 2 млрд. евро, но до окончателното уточняване на цената на АЕЦ "Белене" няма да приемаме никакви предложения от Москва. Първанов съобщи още, че след края на зимата ще трябва да се запечата баластовата възглавница на I блок и да се излеят противоземетръсните пилони около нея. За целта ще бъдат похарчени общо 27 млн. евро и други пари за площадката няма да се харчат през 2011 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини