1000 строители не оцеляха в кризата. Преглед на националния печат

„Новинар": Баварци идват да строят АЕЦ "Белене"

Бойко Борисов: Тази седмица инвеститорът идва да уточним подробностите
Правителството е намерило стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ „Белене", съобщи в понеделник премиерът Бойко Борисов, но отказа да съобщи името на компанията. Той само загатна, че фирмата е от Бавария. Миналата седмица министър-председателят беше на посещение в най-богатата германска провинция и тогава се заговори, че концернът „Сименс" може да инвестира в реализацията на енергийния проект.
Борисов съобщи, че през настоящата седмица инвеститорът ще посети страната ни, за да бъдат обсъдени подробностите около строежа на атомната електроцентрала. Той обеща името на компанията да бъде оповестено тази или следващата седмица.


„Стандарт": Бизнесът дава пенсиите на съд

Не на прехвърлянето на професионалните пенсионни фондове към НОИ, казаха в един глас бизнесът и Иван Костов. Работодателските организации и сините реагираха остро минути след като социалният министър Тотю Младенов и управителят на НОИ Христина Митрева представиха предложенията си за промени в Кодекса за социално осигуряване. Една от поправките предвижда партидите на категорийните работници в частните професионални пенсионни фондове да се прехвърлят към НОИ от Нова година. Министърът на икономиката Трайчо Трайков също скочи срещу идеята.
Ако предложението на синдикатите за прехвърляне на средствата от професионалните пенсионни фондове към НОИ бъде прието, решението ще бъде обжалвано в съда, като ще бъде алармиран и омбудсманът, заявиха шестте работодателски организации у нас - Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Съюзът за стопанска инициатива, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Асоциацията на индустриалния капитал и Българският съюз на частните предприемачи "Възраждане".

„Стандарт": 1000 строители не оцеляха

1100 строителни фирми не оцеляха в кризата. Те са заличени от Централния регистър на строителите, обяви председателят на Камарата на строителите в България (КСБ) Светослав Глосов. Новорегистрираните строителни фирми са 414 и общият им брой е 4072. Почти две трети от отпадналите фирми са от жилищното строителство и голяма част от тях са от София. Това е част от "изчистването" от конюнктурните фирми, създадени през 2006-2008 г. по времето на бума на жилищното строителство. От бранша не са отпаднали големи строителни фирми. В края на 2008 г. заетите в сектора са били 263 000 души, а сега са 142 000. Според Глосов браншът не е тръгнал да излиза от кризата, но изрази надежда това да се усети през пролетта на 2011 г. Над 20% ще е спадът на строителството през тази година.
През 2009 г. намалението беше с 68%. Минимално оживление през 2010 г. има в жилищното строителство. Ръст има и в изграждането на пътища. Очакванията на бранша до 2013 г. са за постъпления на средства главно от еврофондовете.


„Дума": Ще обединяват със закон техническите вузове

Готов е проектозакон за Държавния национален технически университет, чрез който сегашните 5 столични инженерни вуза ще могат да се обединят във федерация, като всеки запази академичната си автономия. Това съобщи вчера министър Сергей Игнатов след заседание на академичния съвет на ТУ - София с премиера Бойко Борисов по случай 65-ата годишнина на вуза.
Преди да бъде внесен такъв закон, министърът щял да дискутира идеята с ректорите. Рамо на замисъла даде и премиерът Бойко Борисов, заради чиито ангажименти АС бе изтеглен по-рано от общото юбилейно тържество. Ако се обединят техническите вузове, ще се спестят пари и ще се окрупнят лабораториите, смята Борисов. По думите му обаче по време на криза, когато няма пари, реформи не може да се правят, както всяко семейство прави ремонт, само ако има достатъчно пари. Клише е, че в условия на криза се правят реформи, каза той.

„24 Часа": Пуснаха педофилите

Заловените при акцията "Педофилите" безспорно имали порнографски материали с деца, но няма достатъчно доказателства да са ги разпространявали в интернет. Това бе основният мотив на съдия Веселина Ставрева, за да пусне с мярка "подписка",четирима от задържаните. Прокуратурата поиска арест за всички. Съдебният заседател по делото "Златко Баретата" - Петър Георгиев, една година нямало да пипне компютър, твърдеше защитата му вчера. Той има морални качества, за да бъде избран за съдебен заседател. По време на акцията сам се прибрал вкъщи, уверен, че е станало някакво недоразумение, твърдеше още адвокат Вълканова. По думите й на компютъра на 29-годишния Георгиев имало "само" 29-минутно филмче, което не било достатъчно, за да бъде "публично оплют".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини