МВР купува бензин по 4,56 лв. литъра. Преглед на националния печат

„24 часа": Поправка „24 часа"- Убийците няма да се пазарят в съда

Законът няма да е милостив към убийците и шофьорите, които след употреба на алкохол или наркотици са премазали или осакатили човек.

Те няма да получат леки присъди, дори да се признаят за виновни, след като вчера депутатите приеха на първо четене предложението на Любен Корнезов тази привилегия да не важи за най-тежките престъпления.

Депутатът от БСП внесе поправка в Наказателнопроцесуалния кодекс на 29 юни, защото прочел в "24 часа" за протеста на шест почернени майки. Въпреки че правната комисия отхвърли предложението му, вчера тя бе подкрепена от 149 депутати. Само един се въздържа, никой не бе против.

"Възможността наказанието да се намали с 1/3 след признание не е оправдана за убийците, при тежките телесни повреди, когато жертвата е осакатена за цял живот", каза Корнезов в пленарната зала.

Той призова депутатите да подкрепят предложението му, за да "поправим грешката и да измием срама от челото си". Именно те през май отмениха забраната привилегията да не важи при убийство и тежка телесна повреда. "Претупването на дела за тежки престъпления не е в полза на никого", подкрепи го Явор Нотев от "Атака".

Приетото предложение на Корнезов предвижда още от привилегията да не се възползват обвинените в отвличане, трафик на хора, трафик и разпространение на дрога. Няма да се четат леки присъди и за престъпления, извършени от магистрати, заседатели и полицаи по време на работата им.

 

„24 часа": Яне цитира Алексей: След хаоса идва ред

"Сравнително добре съм. Следващата седмица евентуално ще се видим. Благодаря ви."

Това бяха първите думи пред журналисти на вече бившия арестант Алексей Петров ден след като бе освободен от затвора.

Точно в 16,00 часа вчера екскомандосът, облечен в бялосин анцуг "Серджо такини", отвори външната врата на кооперацията и направи краткото изявление. След това затвори вратата.

Вчера от рано сутринта пред входа на новата сграда на столичната ул. "Арарат" 8 стана доста оживено. След 8 месеца в дома си се е завърнал соченият за тартор на престъпния Октопод Петров.

Малката улица от години е затворена, има знак за забранено влизане "Частна собственост", но сега табелата бе отместена настрани.

От рано сутринта пред сградата бе паркирала полицейска патрулка, а трима униформени бдяха Алексей да не напусне жилището си и записваха всеки негов гост.

От 12 ч до късно следобед на "Арарат" непрекъснато прииждаха хора, извикани за среща от самия Петров. Трима-четирима частни охранители в черно обикаляха мълчаливо и пускаха до входната врата само гостите с уговорена среща.

 

„Труд": МВР купува бензин по 4,56 лв. литъра

"Нашата полиция" смята да изразходва през следващите две години 10 милиона литра гориво, като за целта ще плати "прогнозно" на доставчика 38 милиона лева без ДДС. Излиза, че за литър гориво МВР ще похарчи 3,80 лв. без ДДС или 4,56 лв. с ДДС.

Това става ясно от документацията към обявление за доставка на автомобилно гориво за изпълнителната власт, публикувано от Централния орган за обществени поръчки тази сряда.

За сравнение литър бензин А95 на столичните бензиностанции вчера струваше средно 2,16 лв. с ДДС.

За културното министерство за 2 г. са предвидени 38 000 л гориво общо за 73 395 лв. без ДДС. Излиза, че ведомството на Вежди Рашидов ще плаща по 2,32 лв. с ДДС за литър - точно по пазарни цени за А98.

 

„Труд": Алексей: Помагах на ГЕРБ с "чисти" пари

Като формален лидер на ГЕРБ настоящият вътрешен министър Цветан Цветанов неведнъж се е възползвал от съдействието на бившия съветник от ДАНС Алексей Петров за финансиране на партията чрез "чисти" фирми. ...Измислената от Цветанов операция "Октопод" е целяла да прикрие крупна далавера, в която вътрешният министър е замесен пряко. Това обяви в сайта си "Гласове" Явор Дачков, който в сряда се срещна с Алексей Петров в дома му.

Бившият съветник от ДАНС бе пуснат под домашен арест във вторник от Софийския апелативен съд. На следващия ден в дома му на "частната улица" "Арарат" Петров започна да приема гости, сред които и Дачков. На излизане той каза на журналистите отвън, че "според Петров отношението на министъра (б.р. - Цветанов) е на лична основа, която е свързана със сериозни финансови отношения".

 

„Стандарт": Алексей влиза в политиката

Алексей Петров даде заявка за влизане в политиката след първата си нощ под домашен арест. Бившият сътрудник на ДАНС се нанесе в къщата си на улица "Арарат" в столичния квартал "Кръстова вода", след като излезе от килията на следствения арест.

България винаги е управлявана от бивши или бъдещи затворници. Тази мисъл на Атанас Буров казал Алексей на срещата си с председателя на РЗС Яне Янев и съпартиеца му Атанас Семов. "В този смисъл сподели недвусмислено готовността си да се захване с активна политическа дейност", разтълкува Семов. Петров дал бележка на Яне Янев с молба да я цитира дословно пред медиите. "След хаоса винаги идва най-добрият ред. Това е закон на физиката. Новият ред ще се създаде с нова конституция, която ще смени 20-годишния министърпредседателски тип управление с нов тип държавно устройство", написал Петров. Той заявил пред Янев, че истинските престъпници не са в затвора, а на свобода. Много скоро Алексей щял да даде подробности и факти за истинския Октопод. Лидерът на РЗС уточни, че въпросните престъпници са много и не са от един цвят. "Това, което той сподели с нас, е, че има намерение да заеме по-активна позиция за стабилизиране на правовия ред в държавата. Защото се е убедил, че би следвало българските граждани да не бъдат безучастни към случващото се по отношение на репресивния режим, който в момента управлява страната", каза още Янев. Той предложил на Петров да оглави експертен съвет по национална сигурност и нов конституционен ред. Какво му е отговорил бившият агент на ДАНС засега остава в тайна.

„Монитор": Яне и Дачков на килимчето при Трактора

Първи на килимчето при скандално освободения Алексей Петров кацнаха вчера лидерът на РЗС Яне Янев и журналистът Явор Дачков. Един през друг двамата се появиха на частната улица „Арарат" 12, за да целунат ръката на своя благодетел Трактора. Първи пред шикозната кооперация цъфна в 13,25 ч зам. главният редактор на в. „Галерия" Явор Дачков. Запъхтян и със зачервени бузи, глашатаят на Октопода слезе от такси и се засили към патрулката, която вардеше на пост пред кооперацията.

„Монитор": Миньорите стигнаха горната земя

"Бях с Бога и с дявола", заяви Марио Сепулведа, вторият освободен вчера миньор от мината Сан Хосе, в кратка декларация за душевното си състояние през 69-те дни под земята. Заобиколен от съпругата си и двете си деца, Сепулведа направи няколкоминутен монолог пред камерата, излъчен но чилийската държавна телевизия. "Хванах ръката на Бог, това беше най-добрата ръка. Винаги съм знаел, че Бог ще ни спаси", допълни той.

„Монитор": Митничари и магистрати във Веселото село 2

Митничари, магистрати и общинари са си направили второ Весело село, подобно на скандалното в Ивайловград. Незаконните палати бяха открити при вчерашните проверки на данъчните с хеликоптера на Отряд 28 край Варна. Селото с луксозните имоти се казва Дебелец и се издига на метри от яз. „Ценово".

„Сега": Депутати от ГЕРБ бламират кабинета в борбата със сивата икономика

Водещи депутати от ГЕРБ бламираха ключов законопроект за борбата със сивата икономика. С гласовете на управляващите правната комисия отхвърли на първо четене поправките на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Правителството разчита на него, за да могат данъчните да се борят по-ефективно срещу фиктивните фирми, източването на ДДС, укриването на доходи и обороти и т. н.

Повечето промени в ДОПК са по предложение на Националната агенция за приходите, която се опитва да ги прокара от години. Текстовете събираха прах при няколко правителства, които не ги придвижваха заради лобистки интереси. При сегашното управление поправките успяха да стигнат за първи път до парламента, но вече срещнаха сериозен отпор в лицето на Искра Фидосова, Емил Радев и Даниела Миткова от ГЕРБ. Фидосова е председател на правната комисия.

Една от ключовите поправки е НАП да може да отваря кредитните досиета на фирми и граждани в банките и да сравнява декларираните доходи пред данъчните и пред трезора. Срещу тази поправка най-бурно е реагирала шефката на правната комисия Искра Фидосова. Подкрепил я Любен Корнезов от БСП, който е зам.-председател на правната комисия. Той казал, че е спорно как НАП може да има достъп до банкова тайна без съд.

 

„Дневник": Звездата "Стара планина" залязва

Липсата на контролна лаборатория, която може да измери точното съотношение на различните съставки в месните продукти, е на път да компрометира гордостта на земеделското министерство - стандартът  "Стара планина".

След като в сряда вечерта Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС ) огласи в медиите, че в продуктите на четири големи производителя е открита соя, се оказа, че резултатите от тестовете на държавния ветеринарно-санитарен контрол не дават яснота дали тя е добавена съзнателно, или е част от подправките, които се контролират от звенa към земеделското ведомство и производителите не носят отговорност за тях.

Съобщавайки за нарушителите, представителите на контролните служби се зарекоха, че ще отнемат лицензи, но след реакцията на засегнатите компании обещаха да бъдат направени повторни изследвания в лаборатории в Австрия и Германия.

Обявените за нарушители компании - "Кен",  "Унимес", "Сами-М" и "Лалов и Вачев", заявиха, че са научили в сряда от медиите за обвиненията срещу тях, което шефът на НВМС Йордан Войнов обясни с необходимостта "максимално бързо да реагираме, за да не се подвеждат потребителите".

 

„Дума": Управляващите узакониха извънредните съдилища

Със 100 гласа "за" мнозинството успя да узакони на първо четене извънредните съдилища с приемането на законопроекта на Искра Фидосова за промени в НПК. 53-ма депутати бяха против, а трима се въздържаха. Мотивите на гербаджийката са, че със спецсъда ще се ускори правораздаването. Партията й обаче получи подкрепа единствено от "Атака". Към критиките на опозицията се присъединиха и сините.

Този законопроект е противоконституционен и е внесен за създаването на извънреден съд. Това дори не е записано в предизборната ви програма, обърна се към мнозинството Любен Корнезов. Това е извънреден съд срещу отделни персони. Спецсъдът е предпоставка за създаване на полицейска държава. За честта на пагона, за честта на юристите нека дружно да кажем баста на този НПК, внесен от Искра Фидосова. След време ще се срамувате от него, заключи Корнезов.

Никак не е смешно. Смехът в зала при тези важни теми е неадекватен, възмути се Екатерина Михайлова. Когато в един закон се сложат категории лица, става дума за извънреден съд, бе категорична депутатката. Тя предупреди управляващите, че създават проблем, който ще стигне до Конституционния съд. С този законопроект давате възможност за злоупотреби с властта, бе категорична Михайлова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини