Софийският става летен университет. Преглед на националния печат

„Стандарт": Веселото село скара президент и премиер

Незаконните палати в квартали на богатите скараха президент и премиер. "В здрава държава не би трябвало да се установяват от въздуха имотите на хората", коментира в Харманли държавният глава Георги Първанов последните акции на данъчните. Бирниците фотографираха от хеликоптер луксозни имоти край столицата и разкриха митничарското селище на брега на язовир "Ивайловград", вдигнато върху земя изключителна държавна собственост. Президентът обяви, че къщите са само върхът на пирамидата, и призова "да се види какво има под тях". Първанов за пореден път настоя да се проверят натрупаните богатства по време на прехода.
Изказването му предизвика мигновената реакция на премиера Бойко Борисов.

„Труд": Има съгласие за вдигане на осигуровките от 16 на 18 %

Министрите Симеон Дянков и Тотю Младенов подновиха в неформален разговор диалога с работодатели и синдикати за осигуровките. Финансовият министър Симеон Дянков и синдикатите изглежда заровиха томахавките. В ролята на миротворец влезе социалният министър Тотю Младенов. В 15,00 ч в неделния следобед той посрещна в своето ведомство всички страни по спора за пенсионната реформа и осигурителната тежест.
На поканата му се отзоваха лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев и шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. В срещата участва и шефката на Националния осигурителен институт Христина Митрева.

„Стандарт": "Люлин" навакса закъснението

Строителният министър Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов лично инспектираха как върви изграждането на магистрала "Люлин". Пожелавам си това, което се случва тук, да се повтори и на "Тракия", каза Плевнелиев. Той посрещна премиера Борисов на пътен възел "Даскалово" край Перник. Борисов пръв стъпи на вече готовата 400-метрова отсечка от естакадата, с която започва отпушването на движението към главен път Е-79. До края на ноември трябва да е готово цялото кръгово на "Люлин". Изоставането на строежа на аутобана от 40 дни вече е свито на 10 дни, рапортува пред шефа си Плевнелиев. "Надявам се до края на годината да се влезе в график и до средата на декември да се приключи с грубото строителство, а до 15 май да е готова цялата магистрала", каза министърът.

„Новинар": Оценката за кабинета e 3.40

Средната оценка за дейността на правителството остава ниска, въпреки лекото увеличение - от 3.34 на 3.40. Това показват данните от последното проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 25 септември-4 октомври. Усещането за липса на последователност и хаотичност във взимането на решения намалява електоралната подкрепа за ГЕРБ.
В началото на октомври доверието в управляващата партия спада до 27.5 на сто, въпреки че остава водеща политическа сила. Неслучващите се реформи пък провокират дясноцентристките избиратели да оттеглят подкрепата си към ГЕРБ.

„Стандарт": Софийският става летен университет

Софийският университет става летен. Заради липса на пари за отопление Алма матер ще затвори врати в средата на декември. Студентите ще доучват пропуснатите лекции през юли и евентуално август, съобщи ректорът проф. Иван Илчев. Мярката "дървена ваканция" е разписана в антикризисния списък на университета още през юли, припомни той. В началото на учебната година Илчев е издал заповед, фиксираща само старта на първия семестър, но не и края му. "Вариантът е да затворим врати в най-студените месеци, като почнем още от 15 или 20 декември. Все още обаче не знаем кога ще е краят на ваканцията", поясни ректорът. Със затварянето на вратите обаче няма да бъде обявен край на семестъра. Той ще продължи евентуално през февруари или март, което ще измести зимната сесия някъде през април. Университетът не може да намали времетраенето на семестъра, защото в закона изрично е разписано колко продължава той, поясни Илчев.

„24 Часа": Футболисти "танцуват" за 30 000 в черно тото

Около 30 родни футболисти са в полезрението на МВР заради съмнения, че участват в уреждане на мачове в България, научи "24 часа".
Някои от играчите са били разпитвани вече. Това е станало след операцията на антимафиоти от ГДБОП срещу група за организиране на нелегално тото и изнудване на длъжници на 16 септември в София. Тогава за 24 часа бяха задържани юношата на "Левски" и настоящ играч на втородивизионния "Спортист" (Своге) Георги Семерджиев и лицензираният треньор по футбол от Ихтиман Борислав Сталинов Димитров.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини