Заплата на ръка=глоба. Преглед на националния печат

„24 часа": Алексей остава в ареста, обвинението бетон

"Театърът на абсурда "Октопод" приключи, започва циркът на прокурора Светлозар Костов", каза пред съдебната зала Алексей Петров.

Часове по-късно градската съдийка Костадинка Костадинова реши да го остави в ареста. Тя прие, че има достатъчно доказателства в подкрепа на обвинението. Според нея има опасност на свобода бившият съветник в ДАНС да извърши друго престъпление.

Съдия Костадинова отчете, че прокуратурата е събрала огромен обем доказателства, които не са разколебали обвинението.

Покрай делото се разрази спор в какво всъщност е обвинен Алексей Петров. Според защитата - само за рекет заедно с Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера.

Другите обвиняеми са Николай Велков, братята Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците, Момчил Кръстев и Димитър Митров-Полицая.

На 27 юли прокурор Костов в постановление е казал, че Алексей Петров няма никакво отношение към т.нар. Октопод. "По новото дело срещу клиента ми не се твърди, че е участвал в пране на пари, данъчни престъпления и сводничество", каза защитникът Васил Василев.

 

„24 часа": Гено е жена, Иванка мъж, детето им по-голямо от тях

Широко рекламираното от статистиката броене по интернет ще се превърне в пълен провал, ако НСИ не си оправи бързо бакиите в системата. За първи път у нас се предвижда при официалното преброяване през март 2011 г. да се попълва анкетата по електронен път, без в дома ви да влиза някой.

Тази възможност бе тествана по време на т.нар. пробно преброяване. До 7 септември всеки можеше да попълни анкетата след регистрация на сайта https://iscensus2011.nsi.bg.

"24 часа" реши добронамерено да тества системата. От Националния статистически институт декларираха, че тя е защитена от хакери и има множество контроли, които не допускат измами при отговорите. Например, ако въведете несъществуващ адрес, системата ще предупреди, че такъв няма. Ако напишете фалшиво ЕГН, то нямало да бъде прието, защото всички били вкарани в базата данни. Целта била да не може някой недобронамерено да преброи друг. Затова и при регистрацията на сайта се искат важни данни като ЕГН и номер на лична карта.

Какво обаче се оказа в действителност? Човек на "24 часа" успя успешно да се преброи като записа за свой баща жена, а за майка - мъж, при това и двамата по-малки от "детето". Бяха използвани реални ЕГН-та, но на други хора, които нямат нищо общо с попълващия анкетата. Така излиза, че няма никаква пречка да преброите за член на семейството си дори премиера Бойко Борисов, ако вземете ЕГН-то му например от регистъра ДАКСИ.

 

„Труд": Край на плащането в брой над 5 хиляди лева

Всички плащания на суми над 5000 лв. вече ще се правят по безкасов път. За целта министрите приеха законопроект за ограничаване на плащанията в брой, който ще бъде внесен в парламента.

Ограничението ще важи и за суми под 5000 лв., ако представляват вноски по задължения за общо над 5000 лева.

Правителството задължи работодателите да превеждат заплатите само по банков път. Ако в селищата, както и по месторабота и по местоживеене на служителя, няма нито банков офис, нито банкомат той ще получава парите си в пощата, както правят в момента пенсионерите.

Българите ще получават заплатите си от най-близката поща, ако в тяхното населено място няма банков офис или банкомат. Правителството забрани вчера даването на заплати кеш, като прие специален законопроект за ограничаване на плащанията в брой.

 

„Труд": ГЕРБ да изпълни обещанието си и да намали осигуровките

Месеци наред се предлагаха и обсъждаха най-различни данъчни промени, насочени основно към вдигане на ставките по основните данъци (ДДС, осигуровки, преки данъци и пр.). За радост с времето те изгубиха политическа подкрепа.

Сега обаче предстои нов сезон за данъчни обсъждания - защото с края на лятото и началото на есента вече идва бюджетно време - т.е. времето, в което всяка година се правят промени в данъчните закони, а след това се приема държавният бюджет за следващата година. Затова и тези дни Министерството на финансите публикува предложения за промени в данъчните закони.

Добрата новина в предложените данъчни закони е това, че не се повишава нито една основна данъчна ставка в икономиката.

Налогът върху доходите остава 10 % - също колкото и данъкът върху печалбите, ДДС остава 20 %. Да се надяваме, че това ще се запази и в крайния вариант. Очевидно правителството си е взело поука и не залага вдигане на данъчните ставки. Но все пак се правят други данъчни корекции, които променят базата на облагането. С други думи, не се променя процентът на данъка - но се променя сумата, която се облага.

 

„Стандарт": Заплата на ръка=глоба

Взимаш ли заплата на ръка, може да те порежат с 25% от нея. Солени глоби за работниците и шефовете им готви властта, ако не се разплащат през банките. Това предвижда проектозакон за ограничаване на сивата икономика, приет от кабинета вчера.

Работодател, който дава заплати в плик, ще олекне с 50% от сумата. Същата е санкцията и ако във фирмената каса има над 5 бона. Драстичните мерки се приемат с аргумента, че такава била практиката и в други държави от Евросъюза.

Заплатите вече ще се изплащат по сметка в банка, избрана от работника, предвижда още проектът. Така при всяко теглене от банкомата ще ни цакат с такси, скочиха служители. Ако секне кешът, фалитите са неизбежни, коментира и бизнесът.

„Стандарт": Втора оставка заради етноскандал

Втора оставка за една седмица заради етнически скандал по жълтите павета. Шефката на Националния статистически институт доц. Мариана Коцева си подаде молбата за напускане пред премиера Бойко Борисов. Причината е гафът с пробното електронно преброяване, което институтът проведе миналата седмица. В анкетната карта беше дадена възможност да се посочи като етническа принадлежност "българомохамеданин", "македонци" и "гагаузи". Това предизвика острата реакция на ВМРО. И войводите поискаха оставката на Коцева.

"Поемам отговорността си и смятам, че преброяването е изключително важна задача и вместо да се разгарят повече страстите, е по-добре да се подходи отговорно, национално и да се остави статистиката да работи, да се подготви същинското преброяване", посочи Коцева вчера на "Дондуков" 1 минути след като депозира оставката си. Тя не се е срещала с премиера, за да разбере дали напускането й се приема. "Всеки има право да определя себе си така, както реши, и ние не може да се намесваме. Ако някой иска, може да определи себе си и като марсианец", допълни Коцева.

По думите й не може да се прави паралел между нея и бившия зам.-министър на образованието Милка Коджабашиева, която подаде оставка също заради етнически скандал.

„Монитор": Чакаме ред за „Стара планина"

Бум на търсенето на истинска българска мръвка се наблюдава в цялата страна. Преработвателните предприятия едва смогват да изпълнят заявките за месни продукти „Стара планина". Затова в момента търговците се записват и чакат ред с дни, докато се сдобият с колбаси или кюфтета от месо. Това съобщи вчера земеделският министър Мирослав Найденов след заседанието на правителството. Не сме очаквали толкова голям потребителски интерес към тези продукти, потвърди пред „Монитор" шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Около 40 предприятия са подали досега заявления да ползват новия държавен стандарт. Въпреки това все още малцина са потребителите, вкусили от „Стара планина", добавиха браншовици. Въпреки това мнозина не успяват да си намерят от продуктите „Стара планина", оплакаха се купувачи. Няма фактори, които да водят до поскъпване на олиото, каза още министърът на земеделието. Той е имал във вторник среща със зърнопроизводителите, според които отсъстват фактори за ценовата истерия. Всяка година се правят опити да се пробва пазарът, особено в сезона на зимнината, коментира още Найденов.

„Монитор": Трактора ръководил банда за рекети

Соченият от разследващите за лидер на престъпната група на Октопода и бивш съветник в ДАНС Алексей Петров-Трактора се сдоби и с обвинение за рекет. Това стана ясно на вчерашното заседание на Софийския градски съд, който заседава по мярката за неотклонение на бившата барета при закрити врати. Трактора заедно с дясната му ръка Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов са обвинени в организирана престъпна група за рекет. Новото обвинение е повдигнато на 9 август, като материалите са отделени от делото „Октопод". При операцията в началото на годината освен Трактора, Хамстера и Джотолов в ареста бяха вкарани и Николай Велков, братята Пламен и Йордан Стоянови- Дамбовците и Момчил Кръстев. Те бяха обвинени в група за рекет, пране на пари, данъчни престъпления, сводничество и източване на комбината „Кремиковци". Впоследствие обаче зад решетките останаха само Трактора и Джотолов.

„Монитор": Тръгват проверки на строежите

Столичната община ще направи проверка на всички строителни обекти в града. Инспекторите ще проследят дали фирмите спазват правилата за безопасност на гражданите, както и как са обозначени затворените за движение улици и изходите на обектите. „Наредила съм проверка на всички обекти. Фирмите трябва да спазват нашите предписания и законовите изисквания", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова вчера. От „Московска" 33 обявиха, че проверяващите ще следят дали фирмите са поставили всички предупредителни знаци около обектите, както и дали са обезопасили изкопите.

„Сега": Кметове се разбунтуваха срещу нова лобистка поправка на ГЕРБ

Кметовете на малките общини се организират за протест срещу намерението да се въведе нова транспортна схема в страната, която ще ограничи директните автобусни линии между малки населени места, столицата и различните областни центрове. "Не искаме да плашим засега нито с премиера, нито с Еврокомисията, защото се надявам министърът на транспорта да разбере колко сериозно промените засягат малките общини", коментира вчера пред "Сега" председателят на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова.

Според предлаганата промяна в закона за автобусните превози от началото на 2012 г. се предвижда до населените места с под 30 000 жители да има само линии от съответния областен център. Това автоматично ще вдигне транспортните разходи на пътниците, защото ще трябва да се прекачват от автобус на автобус и да пътуват по-дълго. Министерството на транспорта аргументира промяна в закона като защита на БДЖ, които не можели да си намерят пътници заради автобусите. Представители на транспортния бранш обаче коментираха пред "Сега", че поправката в закона е откровено лобистка и цели да отстрани от пазара малките превозвачи за сметка на големите. "Грижата за БДЖ е за прикритие. Промяната засяга много селища, до които няма жп транспорт", аргументираха се те.

 

„Дневник": Икономисти: Светът ще излиза от кризата още по-бавно

Големите развити икономики, на които разчитат производители и износители от държави като България, ще излизат от кризата значително по-бавно от очакваното досега, а централните им банки ще са принудени да държат ниски лихвите поне до последните месеци на 2011 г.

Това прогнозират мнозинството от 250 икономисти, анкетирани от агенция "Ройтерс", която разпространи резултатите в сряда. Добрата новина е, че те дават само около 20% вероятност да последва втора вълна на рецесията.

За трети пореден месец обаче разочарованието от отчетите за безработицата и производството принуждава анализаторите да коригират надолу очакванията си за възстановяване на САЩ, най-голямата икономика в света. Според тях тази година тя няма да нарасне с повече от 2.7%, а догодина - с 2.4%.

В ЕС тежестта от упоритата висока безработица от около 10%, крехкият имотен пазар и съкращенията в бюджетните разходи продължават да се усещат осезаемо. Това ще забави растежа на еврозоната и Великобритания до не повече от мизерните 0.2-0.4% на тримесечие през 2011 г. Тази година ЕС ще завърши с ръст от 1.5%, а догодина ще добави още 1.4%.

"Някои от факторите, които подсилиха растежа през второто тримесечие, се оказаха с временно действие и едва ли ще се появят отново в следващите месеци", коментира Блаус Баадер от "Сосиете женерал".

 

„Дума": Нови оставки след политически натиск

Оставка подаде началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Сливен Иван Славов. Той обяви, че проверките по училищата в момента са инструмент на политически натиск, а това уронва достойнството на българския учител. Славов обясни, че се оттегля заради несъгласие с отношението на министерството към местните инспекторати.

Иван Славов бе категоричен, че не желае да носи повече отговорност заради създалото се недоверие между него и работодателя му. При три поредни проверки за последните четири месеца в Регионалния инспекторат отношението на служителите на МОМН било преднамерено лошо. Проверките се политизират, добави Славов. Той е бивш кмет на Сливен и депутат от Коалиция за България в предишния парламент.

Междувременно депутатите от ГЕРБ се заинатиха вчера и не приеха идеята 5-годишните да имат задължителна подготовка в детските градини. Така малките ще минават новия вид забавачка в училищата. Все още обаче МОМН не е готово с държавните образователни изисквания и програмите за тях. Общините пък ще имат срок от две години, за да въведат обучението на 5-годишните.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини