Искат немски закони у нас. Преглед на националния печат

"24 часа": ГЕРБ без малко да спаси Доган от съд

Ахмед Доган за малко да се размине с дело за конфликт на интереси благодарение на ГЕРБ. Провал на кворума отложи за след ваканцията последното заседание на комисията за борба с корупцията, която се очакваше да даде Сокола на Върховния административен съд заради скандала "Цанков камък".

Спешната намеса на премиера Бойко Борисов в късния следобед попречи това да се случи и депутатите ще се съберат отново извънредно днес.

Двама от общо петима членове на комисията не се явиха за важното гласуване вчера. Червеният Бойко Великов е официално в болнични, а Николай Коцев от ГЕРБ се извинил в последния момент с лични причини.

"Стандарт": Погнаха Дянков за издаване на тайна

Прокуратурата погна финансовия министър Симеон Дянков вчера. Подчинените на градския прокурор Николай Кокинов са образували досъдебно производство с гриф "секретно". То е за издаването на държавна тайна по повод споразумение между кабинета "Станишев" на БНБ за отпускането на пари към частна банка. Огласяването на договорката е станало през октомври 2009 г.
Министър Симеон Дянков и Министерството на финансите няма да коментират, докато не завършат процесуално-следствените действия и компетентните органи не приключат своята работа, обяви пресцентърът на МФ.

"Монитор": Цонев и Калфин ползвали „Авиоотряд 28" като трамвай

Солидни задължения са натрупали МО и външното ни министерство към правителствения „Авиоотряд 28". Борчовете са навъртени по времето на предишния кабинет, когато начело на отбраната бяха ексминистрите Веселин Близнаков и Николай Цонев, а дипломат номер 1 на България беше Ивайло Калфин. Гратисчиите не са погасили задължения на МО и МВнР съответно от 48 108 лв. и 22 599 лв. или общо над 70 бона, научи „Монитор". Според изготвена по поръчка на депутати от ГЕРБ справка над 140 хил. лв. са общо задълженията на държавните ведомства, чиито представители са започнали да се возят на самолетите на властта на аванта още през 2005 година. Тогавашните управляващи не само че са взели аеропланите за трамваи, в които можеш да се направиш на разсеян и да не си перфорираш билетчето, но дори задълженията за консумацията на борда на корем не са погасени. Излиза, че представителите на бившата власт хем са се возили, хем са хапнали и пийнали за десетки хиляди левове на аванта.

"Труд": Искат немски закони у нас

Безпрецедентен пакет от 101 конкретни промени в 24 закона има за цел да превърне условията за бизнес в България в копие на немските.

Ръководството на Германо-българската индустриално-търговска камара връчи на премиера идеи за нови текстове в законите, заимствани от действащите във Федералната република. Една от идеите дори предвижда промяна на конституцията, с която да се даде възможност на всички граждани да сезират Конституционния съд. Сега за това са необходими подписите на поне една пета от депутатите.

До септември "германските закони" ще се обсъждат в министерствата, след това ще има нова среща с немските инвеститори.

"24 часа": Потрес в БСП от думи на Кадиев в "24 часа"

Неочаквано признание на члена на Изпълнителното бюро на БСП Георги Кадиев в интервю за "24 часа" разбуни БСП. Вчера депутати и ръководни кадри на столетницата коментираха как е възможно да говори така човек, който даде заявка, че иска да оглави партията.

На среща с кмета на Берлин Кадиев е представил БСП като посткомунистическа партия.

В интервюто си за "24 часа" той обясни, че не само БСП, а всички партии у нас са посткомунистически, защото повечето са от лидерски тип. В БСП много от старите рефлекси били запазени и трябвало силно да се реформира и отпуши към нови слоеве на обществото - най-вече да влязат млади хора в управлението.

"24 часа": Рекорд! Заловиха българин с 1,2 тона кокаин

Българин е арестуван в Украйна при задържане на рекордна пратка кокаин, съобщиха украински медии.

На пресконференция днес от Службата за сигурност в Украйна заявиха, че задържаното количество дрога в Одеса е най-голямото в последните десет години в Европа. При операцията са задържани 1,2 тона кокаин на стойност 180 милиона долара. Пратката е пътувала от Южна Америка за Европа. Наркотикът е достатъчен за 12 милиона дози, съобщиха експерти, цитирани от РБК Украйна.

"Сега": Скандалната наркопоправка поема към прокуратурата

Скандалната поправка в закона за наркотичните вещества, който за малко не легализира рекламата на дрога, поема към прокуратурата. Вчера депутатите приеха доклада на временната комисия след бурни скандали, обвинения в корупция и препратки към друга, изключително спорна промяна в НК, станала популярна като "Ванко 1".

Зам.-шефът на парламента Христо Бисеров от ДПС обяви, че лобистката наркопоправка навежда на мисълта за организирана престъпна група. Досега най-острото обвинение, което си позволи депутат, бе, че става дума за организирана депутатска група. То бе отправено от червената Мая Манолова.

"Труд": Имами поискаха оставката на Божидар Димитров

Имамите в България поискаха оставката на Божидар Димитров, министър на българите в чужбина, преди началото на протестното си шествие в центъра на София, съобщи БГНЕС.

Според главния мюфтия Мустафа Хаджи Божидар Димитров в своите изказвания пред медиите не е отчел желанията на мюсюлманите в България. Освен това не бил взет предвид и юридическият казус за избора на главен мюфтия.

Целта на протеста е мюсюлманите да изразят недоволство от незачитането на религиозните им права от държавните институции, настояване за регистриране на избраното от мюсюлманската общност ръководство и искане за извършване на промени в Закона за вероизповеданията.

"Новинар": Строят нов съд пред Централна гара

Чисто нова сграда за Софийския районен съд ще изникне на терена срещу столичната Централна гара, на мястото на бившата автогара. Придобивката на столичани ще се простира на 9 декара и ще има възможно най-добрата транспортна връзка. На ден през новата сграда ще минават по над 6000 души. Освен това в околността ще бъдат разпръснати десетки адвокатски кантори за удобство на защитниците и техните клиенти. Предложението за строежа на сградата все още не е внесено в Столична община за гласуване, но аз съм убеден, че то ще бъде прието, коментира главният архитект на София Петър Диков пред "Новинар".

"Стандарт": Баби ол инклузив

 Бабите разбиха ол инклузива. За 5 лева хазяйки на морето готвят закуска, обяд и вечеря по желание на туристите. Срещу 10 лева те подслоняват летовници, като ги причакват с горещите оферти още на влака и автогарата. Петарката за домашните гозби е за един човек на ден, цяло семейство може да се нахрани срещу 20 лева. "Правим пържени филийки сутрин или пък палачинки с шоколад. За обяд приготвяме прясна пилешка или телешка супа. А барбекюто за вечеря е гарантирано", разказват домакините от Шабленско и Кранево. Салатата пък се бере направо от градината.

 "Монитор": Трактора зад атаката на Яне срещу ДАНС


Конците на депутатите от РЗС, които хвърлиха обвинения преди десетина дни срещу Държавна агенция „Национална сигурност", са дърпани от Алексей Петров, обяви председателят на комисията за контрол на ДАНС Волен Сидеров вчера. Това стана след като народните избраници от комисията са прегледали обстойно както обвиненията, така и отговорите на агенцията. „Моето заключение е, че това е отмъщението на Алексей Петров и аз мисля, че не само парламентарната комисия по етика трябва да се сезира, но и прокуратурата", декларира Сидеров. Според него всички данни, посочени от РЗС, са за действия на предишното ръководство на агенцията, което е свързано с Трактора.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини