Гняв в Турция заради интернет цензурата

От май 2007 г. 6000 уебсайтове са били блокирани от властите в Турция. Мотивите за някои от тях са социални и политически - такива са кюрдските информационни агенции и гей сайтове. Други включват музикални страници и такива с порнографско съдържание.

Блокирането на youtube и части от google миналия месец обаче преля чашата.

"Това е въпрос на свобода на изразяване и проблемът опира не просто до няколко блокирани сайта. В контекста на социалния ред, забраната на уебсайтове заради подобни причини е изключително опасна. Това е тоталитарно отношение", заявяват група граждански активисти, обявяващи се срещу ограничаването на свободата в мрежата.

Идеята за блокиране на страници дошла като резултат от стремеж да се спре достъпът до страници с порнографски материали, хазартни игри и съдържание, представляващо обида за образа на "бащата на турската нация" Мустафа Кемал Ататюрк. Именно накърняване на образа на Ататюрк била първоначалната причина за цензурата. В интернет пространството било засечено видео, в което се казва, че Мустафа Кемал бил алкохолик и гей. Естествено, реакцията била мълниеносна и безапелационна.

Мнозина разбират проблема с цензурата, но не правят нищо. Наскоро например турският президент Абдуллах Гюл използвал Twitter, за да разкритикува интернет блокажа. Дори премиерът Ердоган спомена, че знае как да заобиколи забраната. А тя ще се затяга все повече. И докато в миналото някои, чрез техническите си умения, успяваха да разбият блокадата на сайтовете, сега турските интернет цензори не оставят никаква възможност за подобно нещо.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини