Неонацисти бият с пръти в трамвай. Преглед на националния печат

„Новинар": Първанов: Не посещавам общините на партиен принцип

"Посещавам всички общини без оглед на това кой е кметът и с каква бюлетина е избран". Това заяви в Казанлък президентът Георги Първанов по повод критиките на премиера Бойко Борисов от събота, че държавният глава обикаля само „червени общини" и така си прави предизборната кампания. Президентът препоръча на медиите да попитат премиера какво точно е имал предвид с изказването си, че не си признава за политическия проект.
Държавният глава посети в Казанлък по повод Празника на розата и там се срещна с кметовете от Регионалната асоциация на общините - Тракия.

„Сега": Борисов се самопохвали за разширението на Околовръстното

Новооткрит участък даде повод на премиера Бойко Борисов да си припише основната заслуга за разширяването на Южната дъга на Околовръстното шосе в София. Въпреки че проектът се финансира с пари на държавата и с участието на много институции, Борисов видя в позицията си на кмет ключовата брънка за осъществяването му.
"Всичко това щяха да го преодолеят и други хора, ако трябва да бъдем откровени. Сигурно след 20 г. може би щеше да го има и това тука. Но тогава, когато Околовръстното шосе, особено в тази част, беше изцяло завладяно от мутрите, нямаше никакъв шанс този проект да стане", заяви при откриването на новия пътен възел "Драгалевци" премиерът.

„Стандарт": Дянков: Давам пари за реформи

Отпускането на допълнителни 220 млн. лв. за здравната каса, 142 млн. лв. за социални плащания и 116 млн. лв. за тютюнопроизводители предвижда внесената в парламента актуализация на бюджета. Тези пари обаче ще бъдат изплатени на 100% само ако до септември в парламента влязат проекти за реформи в съответните сектори. "Искам срещу парите да има реформи, най-вече в здравеопазването и пенсионната система. Ако реформите не се случат, част от предвидените средства няма да бъдат преведени", заяви в Боровец финансовият министър Симеон Дянков. Например земеделският министър трябва да внесе до три месеца предложения за алтернативна дейност на тютюнопроизводителите, която да се субсидира от държавата.

„Новинар": Спипаха рекордно количество контрабандни цигари

35 млн. къса контрабандни цигари или 3500 мастърбокса бяха задържани край Варна, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. Безбандеролната стока се намирала на кораб, плаващ в териториалните ни води край морската столица. Цигарите с китайска марка „Джин Линг" са произведени в Молдова и били предназначени за Египет. Лицензът за разпространението на продукта се държи от испанска фирма, посочи Дянков.
Ако цигарите бяха влезли на българския пазар, само от неплатен акциз България щеше да изгуби 12 млн. евро, добави той. На борда на плавателния съд, чийто екипаж е бил само от чужденци, са намерени стари военни карти на българското крайбрежие. За случая е уведомен и военният министър Аню Ангелов. Предстои разпит на екипажа.

„24 Часа": Акция „Автоджамбазите" в Габрово

От вчера в Габрово се провежда операция „Автоджамбазите", съобщи за aгенция „Фокус" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Проверяват се автокъщи, борси за автомобили и автосервизи. „Обект на въздействие е организирана престъпна група, която се е занимавала със застрахователни измами и препродаване на автомобили от страна от Европейския съюз в България", каза Цветанов.
Има и задържани лица. Продължават обиските, претърсванията и процесуално-следствените действия, заяви Цветан Цветанов.
Той уточни, че вече е ясна схемата, по която са работили организаторите и изпълнителите на канала за крадени автомобили и застрахователните измами.


„24 Часа": Неонацисти бият с пръти в трамвай

Десетина маскирани мъже, въоръжени с метални тръби и счупени бутилки, нападнаха и биха последователи на крайнолявата организация "23 септември" в трамвай в София.
Четирима активисти на движението, сред които 17-годишно момче, са в болница. Ватманката е в шок, полицията издирва биячите.
Пет-шест момчета и момичета от "23 септември" пътували в трамвай № 20 към Бусманци, за да се присъединят в 11 ч към протест пред Дома за временно настаняване на чужденци. Към 10,40 ч на предпоследната спирка преди гара "Искър" в мотрисата се качили десетина мъже. Част от тях били с качулки, а други маскирани с ръкави на блузи. Носели метални пръти, увити в хартия. Маскираните нападнали пътниците пред очите на неколцина сащисани софиянци. Вилнели няколко минути - до крайната спирка. Изхвърлили 17-годишния Д.П. от трамвая. Младежът е в "Пирогов", предстои му операция.

„Стандарт": Затварят опасни солариуми

Временно да бъдат спрени 21 солариума в страната разпореди Комисията за защита на потребителите (КЗП). Проверката е част от акцията "Безопасност на соларните услуги". Инспекторите извършиха контрол в 192 СПА центъра, соларни студия, салони за красота. Проверени са общо 300 солариума. В част от обектите е липсвала задължителната писмена информация за клиентите. Уредите могат да причинят необратимо увреждане на кожата и очите, ако облъчването не се съобрази с индивидуалните особености на потребителя. Проверките ще продължат и през лятото.

„Стандарт": Скакалците минаха между капките

Авиация се включи във войната със скакалците. Точно в 7 ч сутринта вчера хеликоптер на фирма "Авиоотряд Варна" ООД излетя от района на село Чифлик и набързо напръска близо 60 декара срещу мароканското бедствие. Заради лошите метеорологични условия - силен вятър, мъгла и превалявания, обаче пилотът отказа да направи втори полет и пръскането беше преустановено по-рано от предвиденото. Обработката на засегнатите площи ще продължи днес. "Работи се по план. Да се надяваме, че тези мерки ще дадат резултати, за да можем да спасим селскостопанските култури в този регион и хората от тази напаст", каза земеделският министър Мирослав Найденов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини