Дискотеките - забранени за тийнейджъри. Преглед на националния печат

„24 часа": Кварталът на съдиите ще става парк

Община Приморско спира застрояването на скандалния полуостров Боруна, който се прочу с отстъпените права за строеж на съдийски роднини, регистрирани като крайно нуждаещи се. С обява в местен вестник кметицата Лиляна Димова официално е обявила терена за градски парк.

Но и при това положение със застроен имот в него ще останат трима роднини на съдии от ВАС. Сред тях е дъщерята на Николай Урумов Деница, чийто 5-етажен хотел е в напреднала фаза. Майката на Андрей Икономов Елена и щерката на Панайот Генков Ваня пък живеят в кооперации на калкан.

Останалите ще пият по една студена вода, тъй като обнародването на кметската заповед ги хваща без строително разрешение за т.нар. Зона Г36.

8 души са получили право на строеж в местността Боруна. Сред тях е и синът на бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов - Петър Попов, съсед по парцел на Деница. Той обаче не е правил никакви постъпки за строително разрешение.

 

„24 часа": Красьо влезе във ВСС, сбърка вратата

Красьо Черния обърка вратата на Висшия съдебен съвет вчера.

Той се яви в сградата на ул. "Съборна", за да защити бившия член на съвета Стойко Стоев пред дисциплинарната комисия, разследваща контактите му с бизнесмена.

Притиснат от внушителната група чакащи го репортери, Георгиев се опита да влезе в близкия неработещ магазин вместо във входа на съвета.

"Не знам да се плащат места в съдебната система", отговори Георгиев на въпрос колко струва магистратско място.

По повод повдигнатото обвинение срещу него за лъжесвидетелстване той заяви, че пред съда ще се изясни, че не е лъгал за познанствата си с магистрати.

"Познавам хора, които впоследствие се оказа, че са магистрати, а за други знаех, че са такива", категоричен бе Георгиев.

15 магистрати бяха понижени, а трима бяха уволнени след гръмналия скандал за търговия с влияние.

 

„Труд": Брюксел ни предупреждава: Нищо не правите с европарите

Бавите усвояването на евросредствата, предупреждават от Европейската комисия министъра по еврофондовете  Томислав Дончев с писмо от 26 април.

То е подписано от шефа на генерална дирекция "Регионална политика" Дирк Анер. За последните 8 месеца броят на сключените договори по програма "Транспорт" е нараснал само с 1% и е станал 25 %, се сочи в документа. Там се казва също, че половината от екипа на БДЖ, работил по еврофондовете, бил уволнен.

На заседанието на парламентарната комисия по транспорт вчера соцдепутатът Петър Мутафчиев попита министър Александър Цветков знае ли за забележките на Брюксел.

 

„Труд": Кабил и Ковачки ощетили хазната със 115 млн. лв.

Правораздаването вчера подхвана и 72-рия аграрен министър заради горски заменки, ощетили държавата в особено големи размери.

Нихат Кабил - министър на земеделието и горите от квотата на ДПС в две правителства (на Сакскобургготски и на Станишев), по късата процедура - от 17 юли до 23 юли 2007 г. - е подписал две заповеди за заменки на държавни гори в полза на две еднолични дружества "Грейд 2004" и "Ел Ем Импекс". С тези сделки държавата е била ощетена с над 115 млн. лева, обявиха от следствието.

Кабил е подписал стотици неравностойни заменки, с които е харизал на безценица държавни имоти, но в този случай става дума за 5 сделки в полза на двете фирми от "обръча" на бизнесмена Христо Ковачки, подсъдим за укриване на десетки милиони лева данъци. Елитни горски територии са придобити от Ковачки, който смятал да строи ваканционно селище в района на село Говедарци. От Самоков твърдят, че енергийният бос Ковачки се канел да засенчи идеята за градежа на проекта "Супер Боровец", който така и не се изпълни.

 

„Стандарт": Без деца в ресторанта

На кръчма с мама и тате става табу, ако някой от родителите пуши. До пълната забрана ученици да влизат в задимени заведения се стигна след депутатски гаф вчера. Първоначално мнозинството забрани на учениците да ходят в сладкарници, където се дими.

Но пропусна да наложи вето за нощните клубове.

Първа за гафа се усети шефката на правната комисия Искра Фидосова. След двучасови преговори с останалите групи от парламента единодушно се реши децата до 18 години да не посещават нощни заведения и ресторанти, в които се пуши, дори с придружител. Хлапетата ще могат да ходят само на детска дискотека, където цигари и алкохол са забранени.

Новата забрана ще бъде наложена с поправка в Закона за закрила на детето.

„Стандарт": Влизаме под щита на НАТО

България заяви готовността си да бъде включена в противоракетния щит на НАТО в Европа. Алиансът планира да започне изграждането на системата след срещата на върха през ноември. "В новата стратегия на НАТО това е отбрана, която защитава не само армиите, а и цялото население на Европа, близо 900 млн. души", заяви вчера премиерът Бойко Борисов след среща с генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. Натовец номер 1 пристигна на двудневно официално посещение у нас. То е част от обиколката му сред страни членки, имаща за цел да осигури подкрепата им за новата стратегическа концепция на съюза и изграждането на противоракетния щит. Той ще струва 200 млн. евро, които ще бъдат заплатени от всичките 28 натовски държави. Според Расмусен ефективната защита на населението на Европа зависи изцяло от ефективна противоракетна отбрана. "Трябва да си даваме сметка, че териториалната отбрана днес изисква по-добър капацитет за защита на населението ни срещу нови заплахи, като тероризъм, кибератаки и ракетни атаки", посочи генералният секретар на НАТО. Брюксел ще направи опит да присъедини към нея и Русия, но предстоят още разговори с Москва до срещата в Лисабон. По думите на българския премиер именно по този начин ще бъде демонстрирано, че НАТО е организация, която брани обикновения човек във всички европейския държави.

"Русия се надява да получи от ръководството на НАТО разяснения за преговорите с България за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана (ПРО)", заяви в Рим руският външен министър Сергей Лавров, съобщи РИА Новости.

„Монитор": Прокопиев завлякъл инвеститори с 40 млн. лв.

С поне 40 млн. лв. е завлякъл инвеститорите на Българската фондова борса олигархът Иво Прокопиев. Сред потърпевшите са всички, имали неблагоразумието да си купят акции на контролираното от Прокопиев добивно предприятие "Каолин". Както "Монитор" разкри, Иво Прокопиев стана клиент на прокуратурата заради далаверите точно в "Каолин". Причина магистратите да се занимаят с олигарха са сигналите на "Екогласност", разкрили, че като мажоритарен собственик на добивното предприятие Прокопиев укрива приходи за над 20 млн. лв. и не е платил на държавата концесионни такси за повече от 1 милион лева.

„Монитор": Теглят матурите като за световно по футбол

Темата за матурите да се тегли с жребий, както при световните първенства по футбол. Идеята е от голяма прозрачна урна вместо от три варианта да се изтегли една тема измежду 25 формулирани съчинения от всички изучавани автори. Новата методика обясни просветният министър Сергей Игнатов вчера. Така на практика дори и да изтече предварителна информация, учениците ще са безпомощни да зазубрят цялата информация за една нощ. "Мислим за друг тип организация на матурите. Проблемът за всеки автор да се формулира тема е, че е твърде скъпо да се размножат на дискове около 2000 различни екземпляра", посочи министър Игнатов. Другата пречка пред тото урната идва от задължителното въвеждане на изпитните формуляри в брайлов шрифт за незрящите деца. "Ще направим прецизни анализи и ще намерим средства вариантите да бъдат повече от три за следващата година", заключи Сергей Игнатов и подчерта, че през септември все още ще важат сегашните правила за зрелостниците.

„Монитор": Влизаме в щита на НАТО

България ще участва в бъдещата система за противоракетна защита на НАТО. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който бе на еднодневна визита у нас вчера. Конкретен ангажимент за включването ни в ПРО обаче ще има след среща на върха, която ще е през ноември в Лисабон. Първоначалната инвестиция се планира за 200 млн. евро, които ще се поемат от 28 страни членки на Пакта за период от 10 години и ще осигурят сигурност за около 900 млн. европейски жители.

„Дума": "Котараците" се настаниха пред Народния театър

Фирма от кръга на "Котараците" по съмнителен начин е получила правото да отвори кафенета в градинката пред Народния театър. За общинската далавера алармираха вчера съветниците от групата на БСП. Става въпрос за няколко заведения на открито, които са изградени в парка пред театъра като временни съоръжения. Скандалното е, че СОС не е информиран по надлежния ред за това и не е ясно как и кога е проведен конкурс за отдаване на терените. Няма и концепция колко време тези кафенета ще посрещат клиенти на общинска земя.

Странна е и схемата на сделката с общината. Първоначално договорът е сключен с пловдивската фирма "Би ен Би инвест". Тя получава правото да ползва терена. Два дни по-късно обаче го предоставя на софийски бизнесмен, който по информация на социалистите е от кръга "Котараците", близък до бившия кмет Бойко Борисов.

Левите съветници разказаха още, че разполагат с цялата документация за скандалната далавера, но ще изчакат още седмица, за да видят какво ще им отговорят от "Московска" 33.

 

„Сега": Реформата на болниците най-сетне ще започне

Депутатите направиха важна крачка за ограничаване на лавинообразната поява на нови клиники и постоянния ръст на разходите на здравната каса за болници. НЗОК ще има право да сключва договори с лимитиран брой лечебни заведения. Това решиха депутатите от здравната комисия в парламента, приемайки на второ четене поправки в Закона за лечебните заведения.

По този начин вероятно ще се премине и към ограничаването на настоящия брой болници. В момента те са 400, а според здравния министър Анна-Мария Борисова трябва да останат 130.

 

„Дневник": Дискотеките - забранени за тийнейджъри

Депутатите от ГЕРБ забраниха на тийнейджърите (до 18 години) да ходят в дискотеки след 22 часа, дори и с придружител, както им се позволяваше досега. Това стана след драматично и объркано обсъждане на промените в Закона за здравето, които трябва да уредят въпроса с пушенето на обществени места.

До нестандартното решение се стигна, след като мнозинството се оплете в текстовете и прие, че децата нямат право да посещават малки заведения, чиито собственици са решили, че там ще се пуши, както и специалните зали за пушене в по-големите заведения.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини