Не плащаш снимка от КАТ - без нова книжка

Всеки шофьор, който получи призовка от КАТ, че е сниман в нарушение, но не се яви, няма да може да си смени шофьорската книжка, когато й изтече валидността. Тази мярка се предприема, защото масово нарушителите, които получават покана да отидат в Пътната полиция, за да видят как са нарушили закона и да им се напише акт, изобщо не се явяват, пише "24 часа", цитиран от КРОСС.

Според последни данни, над 100 хил. шофьори в цялата страна са били заснети в нарушение на пътя, но не откликват на призовките и смятат, че ще им се размине. Това обаче няма как да стане, защото щом веднъж случаят влезе в масивите на КАТ, той няма да се изчисти, докато не си получите акта и не го платите, обясняват експерти.

Само до края на 2010 г. изтича валидността на 650 хил. шофьорски книжки, поне на 10 процента от тях може да им откажат преиздаването, преди да си платят за нарушенията, обясняват от МВР.

За месец и половина само 15-те стационарни радара за скорост из страната са снимали 63 хил. джигити, до момента са съставени 3 хил. акта. Над 200 хил. са заснетите водачи, които са минали на червено в София и Варна, само 30% от тях са се явили в КАТ.

"На ден се обработват около 500 призовки, но на тях се отзовават между 80 и 100 граждани", обяснява шефът на софийския КАТ Ваньо Стоевски. Другите просто не изпълнявали разпореждането. "Тях обаче ние автоматично можем да ги глобим за неизпълнение на полицейско разпореждане. Така освен глобата по пътния закон ще платят и втора санкция", предупреждава Стоевски.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини