Ваканция в Исландия? Защо не!

След изригването на Ейяфятлайокул погледите на всички ни се насочиха към Исландия. Всеки ден по новините се споменава какво е положението там, накъде се движи облакът от вулкана. Всички станахме част от всеобщата паника заради прословутия прах. Колко от нас всъщност са чували нещо друго за Исландия?

Може би ви се струва нещо много далечно, където надали бихте отишли на почивка, но фактите сочат, че годишно островът се посещава от 150 хиляди туристи, което не е малко. Дали можем да намерим нещо интересно в тази скована от лед страна и струва ли си да прекараме в нея следващата си ваканция?

Ако сте готови на такова дълго пътуване, трябва да сте добре подготвени. От София до столицата на острова - Рейкявик, е 3696 км., но със самолет ще стигнете бързо. Важното е обаче да си приготвите доста дебели дрехи, защото климатът в Исландия е субарктичен и дори да отидете през летния сезон, температурите не надвишават 10 - 12 градуса.

Островът е потопен във водите на Атлантическия океан, а в съседство се намират Гренландия и Шотландия. Той е една от най-северните точки на Европа и е най-големият остров със своята площ от 103 хиляди квадратни километра. По цялата територия на Исландия се редуват и контрастират студените планини и ледници и кипящите гейзери и вулкани. Тези вулкани са важна част от острова, защото самият той е възникнал вследствие от тяхната дейност.

Наричат Исландия "земя на викингите" и това не е случайно. В края на IV век на острова се заселват старонорвежките викинги. Тогава Исландия не е самостоятелна държава, а се намира под властта на Дания. През 1918 г. тя получава частична независимост, а едва в края на Втората световна война е обявена нейната пълна независимост.

Можем спокойно да кажем, че глобализацията почти не е засегнала Исландия. Дали заради студения климат, гъстотата на населението там се равнява на двама жители на квадратен километър. А в същото време стандартът им на живот е много висок.

В пълен контраст със заобикалящата студена природа, градовете в Исландия са доста цветни. Може би заради често мрачните дни, малките къщички там са боядисани предимно в бяло, червено, жълто, зелено и синьо.

Екскурзиите до острова задължително включват и посещения на Националния парк "Скафтафел", където се намира и най-големият глетчер в Европа – Ватнайокул. Със сигурност обаче трябва да се изкъпете в някой топъл минерален басейн, независимо, че температурата на въздуха може да е минусова.

За друго може да не знаем, но едно е сигурно. Надали исландците се тревожат за сметките си за парно толкова, колкото ние в България. Все пак там се отопляват предимно от хилядите минерални извори, разположени по острова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини